Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tinere credule din Constanța, exploatate sexual 13 persoane încătușate într-un mega-dosar instrumentat de procurorii antimafia (video)

ro

28 Aug, 2021 00:00 9606 Marime text

 
  • Dosarul este reprezentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.
 
13 persoane au fost prezentate vineri, 27 august 2021, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani.
 
Până la închiderea ediției, magistrații nu au luaseră nicio decizie cu privire la cererea de arestare a celor 13.
 
Amintim că în prezenta cauză procurorii DIICOT– Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București - Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov și Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, au efectuat 44 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Dâmbovița, Iași și Constanța.
 
În urma acțiunii au fost ridicate mijloace materiale de probă, înscrisuri bancare și contracte de vânzare-cumpărare a unor bunuri imobile, sumele de 38.920 de euro, 56.104 lei şi au fost indisponibilizate 13 autoturisme de lux.
 
În fapt, s-a reţinut că începând cu anul 2018, pe teritoriul României s-a constituit un grup infracţional organizat, format din 14 suspecţi, care a avut ca scop exploatarea, prin obligarea la practicarea prostituţiei, a unui număr de cel puţin 44 de persoane de sex feminin.
 
Din cercetările efectuate în cauză s-a reţinut faptul că, actele de traficare a victimelor, determinarea și înlesnirea practicării prostituției, urmate de ascunderea și disimularea originii ilicite a sumelor de bani obținute din aceasta activitate prin achiziționarea de terenuri, construcții şi autoturisme de lux, au reprezentat acțiuni complexe ai unor autori care au acționat convergent, în urma unui plan infracțional elaborat în cadrul grupului infracțional organizat. Acesta a funcționat pe parcursul a cel puțin 3 ani, fiind structurat pe paliere de decizie, respectiv de execuție, și fundamentat pe aportul concordant al tuturor membrilor săi cu stabilirea pentru fiecare dintre ei ai unei contribuții materiale specifice, de natură să asigure consonanța în acțiune a întregii grupări criminale.
 
Recrutarea tinerelor s-a realizat constant din medii sociale precare, prin inducere în eroare, mobilul fiind promisiunea obținerii unor importante sume de bani într-un termen relativ scurt.
 
Ulterior, pe parcursul desfășurării activităților infracționale, în scopul continuării practicării prostituției, membrii grupării infracționale au utilizat diferite metode de persuasiune, manipulare precum și constrângere, atât morală, cât și fizică.
 
Tinerele exploatate au fost plasate pe piețele de prostituție din Europa de Vest, respectiv Germania, Danemarca, Austria, Elveția, Anglia, Olanda, Islanda, Italia și Scoția, precum și România, iar de transferarea, respectiv transportul între locații, asigurarea spațiilor adecvate de cazare, crearea și promovarea anunțurilor specifice pe site-urile de profil s-au ocupat în mod exclusiv membrii entității criminale.
Sumele de bani obținute din exploatarea tinerelor sunt impresionante, existând date şi indicii că veniturile obținute direct din această activitate sunt în cuantum de aproximativ 3 milioane de euro.
 
S-a reţinut faptul că membrii grupului au manipulat victimele și în vederea obținerii unor sume de bani cât mai mari de la diverși clienți.
 
Astfel, inculpaţii erau preocupaţi de a le învăţa pe tinere modalitatea în care acestea pot să obțină importante sume de bani, de la clienți aflați pe un palier educațional și material avansat (cu titlu de exemplu, de la un singur client, prin manopere dolosive, una dintre victime a reușit să obțină suma de peste 100.000 euro, de la începutul anului 2021 şi până în prezent).
 
Pentru a pune în evidență potențialul criminogen extrem de ridicat al membrilor care compun această grupare criminală, în nenumărate rânduri, cu ocazia unor conflicte diverse avute cu alte grupări infracționale, aceștia au acționat unitar, coagulat într-o coeziune specifică unui grup infracțional organizat, caracterizat prin violență extremă și conexiuni cu lumea interlopă arondată municipiilor București și Iași.
 
În vederea administrării probatoriului în cauză, procurorii DIICOT– Structura Centrală au transmis autorităților judiciare din Germania 3 ordine europene de anchetă, efectuându-se, totodată, un schimb permanent de informații de interes polițienesc, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, cu structurilor de aplicare a legii din Germania și Țările de Jos (Olanda).
 
În cursul zilei de astăzi, inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
70 de percheziții Constanța, Eforie, Techirghiol, Tuzla și Mangalia. Dosarul a primit un nou termen (video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii