Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:36 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tic-tac pe bani europeni Salvarea mormântului de tip Hypogeu şi a Edificiului Roman cu Mozaic, în stand by (documente)

ro

04 Nov, 2019 00:00 1919 Marime text
Mormântul pictat de tip Hypogeu şi Edificiul Roman cu Mozaic încă îşi caută „salvatorii“, la acest moment. Subiecte ale unor programe derulate cu fonduri europene pentru a fi salvate şi puse în valoare, cele două monumente sunt, în continuare, obiectul unor licitaţii anulate. Mai grav este faptul că timpul trece, iar banii europeni puşi la bătaie pentru aceste proiecte riscă să fie pierduţi, după împlinirea termenului până la care acestea trebuie implementate.
 
În perioada 1 iulie 2016 - 28 februarie 2021, Consiliul Judeţean Constanţa derulează proiectul cofinanţat din fonduri europene „Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu“. Valoarea proiectului este de 6.419.336,47 de lei (aproximativ 1.377.924 de euro, potrivit estimărilor CJC), din care contribuţia proprie a beneficiarului este de 105.701,14 lei. Acesta face parte din PO Regional 2014-2020 - Axa Prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural - Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. „Obiectivul general al proiectului urmăreşte salvarea şi punerea în valoare la adevărata dimensiune a Mormântului Pictat Hypogeu“, potrivit informaţiilor oficiale puse la dispoziţie de CJC.
 

Oferte ce nu pot fi comparate

 
Totul sună bine în teorie, însă în practică singura licitaţie desfăşurată până la acest moment pentru salvarea mormântului de tip Hypogeu a fost anulată, la data de 27.03.2019. Contractul publicat în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice este intitulat „Servicii de proiectare (PT+CS+DDE), Servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi Execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţie «Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu», Cod SMIS 116048“. Data-limită de depunere a ofertelor era 18.03.2019, valoarea totală estimată a contractului era de 4.557.343 de lei, iar durata contractului era de 24 de luni.
 
Totuşi, la data de 27.03.2019, licitaţia a fost anulată: „Nu a fost depusă nicio ofertă sau au fost depuse oferte care, deşi pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate datorită modului neuniform de abordare a soluţiilor tehnice şi/sau financiare“, potrivit informaţiilor oficiale. De atunci şi până în prezent, licitaţia nu a fost reluată.
 
La rândul său, şi Edificiul Roman cu Mozaic ar urma să fie salvat, tot cu fonduri europene. Potrivit CJC, proiectul privind „Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic“ are ca perioadă de implementare intervalul 1.07.2016 - 28.02.2022. Valoarea proiectului este de 14.362.838,12 lei (aproximativ 3.088.782,39 de euro, după calculele CJC) - din care contribuţia proprie beneficiar este 309.727,32 de lei.
 
Proiectul face parte din PO Regional 2014-2020; Axa Prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. „Obiectivul general al proiectului este în concordanţă cu obiectivul strategic al Priorităţii de investiţie, urmărind impulsionarea dezvoltării locale prin reabilitarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic, parte componentă a patrimoniului cultural naţional“, potrivit Consiliului Judeţean Constanţa.
 

Două licitaţii anulate

 
Şi aici totul sună bine, însă proiectul are la activ două licitaţii anulate. Contractul denumit „Servicii de proiectare (PT+DDE) Servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi Execuţie lucrări aferente proiectului « Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic» Cod SMIS 116049“ are o valoare totală estimată de 10.298.030,29 de lei şi o durată de 36 de luni. La prima licitaţie, termenul limită petnru depunerea ofertelor era 8.04.2019, însă procedura a fost anulată automat deoarece la data respectivă „nu au existat ofertanţi înscrişi“. A doua licitaţie pentru acelaşi contract avea ca dată limită pentru depunerea ofertelor ziua de 23.09.2019, dată la care, însă, şi această procedură a fost anulată, tot din lipsa ofertanţilor.
 
Menționăm că am încercat să obținem un punct de vedere de la președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, cu privire la subiectul articolului, însă nu am reușit să luăm legătura cu acesta până la momentul publicării materialului.
 
În secţiunea Documente puteţi vizualiza cele două caiete de sarcini aferente celor două licitaţii.
 
Citeşte şi:
 
Restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic, în pericol. Licitaţia pentru primul pas al reabilitării, anulată pentru a doua oară

Licitaţia anulată. Salvarea Mormântului Hypogeu din Constanţa nu interesează pe nimeni la un an de la alocarea fondurilor pentru reabilitare!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii