Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, judecat de Cristian Deliorga. Dosarul, amânat

ro

19 Sep, 2018 00:00 1533 Marime text
Judecătorul Cristian Deliorga, din Curtea de Apel Constanţa, a stabilit un nou termen în dosarul în care Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, a fost deferit Justiţiei de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. În cauză, Teodosie este suspectat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 
Cauza a fost amânată pentru data de 29 octombrie, pentru administrarea probelor încuviinţate.
 
La termenul trecut, instanţa a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile care să răspundă la următoarele obiective: 1. care este cuantumul prejudiciului produs bugetului Uniunii Europene, precum şi bugetului naţional raportat la cota de participare a A.P.I.A şi la normele comunitare şi naţionale aplicabile în cauză, faţă de prevederile SAPS, ZDS şi ZSD.; 2. care a fost destinaţia acestor fonduri băneşti: dacă au fost folosite în totalitate pentru întreţinerea culturilor de viţă de vie de la ferma nr. 3 Nazarcea, sau dacă au primit o altă destinaţie; 3. dacă au fost folosite fonduri proprii ale Arhiepiscopiei Tomisului pentru întreţinerea culturilor de viţă de vie şi care este cuantumul acestora; 4. în situaţia în care s-au constat nereguli în gestionarea plăţilor efectuate de către APIA în beneficiul Arhiepiscopiei Tomisului, care este sancţiunea raportat la normele din legislaţia naţională şi europeană aplicabile în materie.
 
În continuare, magistraţii au mai decis că pentru efectuarea expertizei se vor pune la dispoziţia expertului desemnat dosarul penal cu numărul de mai sus, precum şi orice acte şi documente necesare realizării raportului de expertiză, iar acesta poate cere lămuriri părţilor şi inculpaţilor în condiţiile legii şi are obligaţia de a analiza obiectivele expertizei şi concluziona imparţial cu privire la obiectivele stabilite.
 
Alături de Înaltpreasfinţitul Teodosie, DNA Constanţa i-a mai trimis în judecată pe Ciprian Ioan Cojocaru (preot paroh în Parohia „Sf. Maria“ - Constanţa), Bogdan Petrişor Malaxa (preot în Parohia „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena III“ - Constanţa), Gheorghe Nadoleanu (preot) şi Stere Beca, la data presupuselor fapte mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la presupusa săvârşire a infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
De asemenea, tot în prezenta cauză a mai fost deferit Justiţiei şi Aurelian Ştefan, la data presupuselor fapte mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Într-un alt dosar, Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, a fost deferit Justiţiei tot de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în formă continuată.
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii