Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cearta de la bloc a copiilor, dusă în instanță de părinți, a fost suspendată de judecători. Iată motivul

ro

14 Apr, 2020 00:00 2253 Marime text
Magistrații Curții de Apel Constanța au suspendat procesul în care doi părinți cereau instanței să le facă dreptate în cearta copiilor din fața blocului. Pe parcursul neînțelegerilor de la bloc, unul dintre părinți i-ar fi zis copilului celorlalți „te omor cu mă-ta cu tot“, după cum se reclamă în cererea de chemare în judecată. S-au solicitat daune de 50.000 de euro.
Aflat în plină judecată, în faza de apel, dosarul a fost suspendat, cu toate că se aștepta întocmirea raportului de expertiză psihologică dispus în cauză, în contextul în care reclamanții cer daune morale de 50.000 de euro.

Măsura luată de judecători privind suspendarea judecății a venit pe fondul stării de urgență în care se află România din cauza epidemiei de Coronavirus. Concret, se arată în minuta instanței că, dat fiind că dosarul nu reprezintă o cauză urgentă, acesta este în stare de suspendare de plin drept, potrivit Decretului nr. 195 din 16 martie al Președintelui României. Conform aceluiași act legislativ, la momentul încetării stării de urgență, procesul se va relua automat, în termen de zece zile de la încheierea stării instanța având obligația să ia măsurile necesare pentru fixarea termenului și citarea părților din dosar.
Amintim că, așa cum am arătat în edițiile anterioare, inițial cearta ajunsă pe rolul instanțelor a debutat în fața unui bloc dintr-un cartier constănțean. Mai exact, tatăl unei fetiţe ce avea cinci ani la data întâmplării faptelor (în 2017), i-a cerut în instanţă vecinei sale, la rândul ei mama unui băieţel de trei ani, daune morale de 50.000 de euro.

Cearta inițială, între doi copii de cinci și, respectiv, trei ani


Din informaţiile cuprinse în actele depuse la dosarul cauzei, reiese că litigiul dintre părinţi ar fi pornit ca urmare a neînţelegerilor dintre cei doi micuţi, care la vremea aceea aveau, aşa cum am menţionat anterior, cinci, respectiv trei ani. Potrivit datelor oficiale, cazul a fost înregistrat iniţial pe rolul Tribunalului Constanţa la data de 10.10.2017, la Secţia I Civilă. În cererea de chemare în judecată, tatăl fetiţei, reclamant în cauză, argumentase că micuţei sale îi fuseseră „încălcate valorile intrinseci fiinţei umane reprezentate de viaţa în condiţii normale, sănătate, integritate psihică şi demnitate“. În opinia reclamantului, valorile fuseseră încălcate de către vecina sa, pârâta în cauză.

În acest context, bărbatul le-a solicitat judecătorilor, în numele fetiţei sale, să o oblige pe vecină la plata sumei de 50.000 de euro, cu titlul de daune morale. Omul a spus că micuţa a avut de suferit „prin faptul proferării la adresa acesteia, de către pârâtă, pe un ton maxim ridicat şi maxim ameninţător, pe calea unei serii de cuvinte jignitoare la adresa minorei, concretizate în ameninţarea prin afirmaţia de final «te calc în picioare şi te omor cu mă-ta cu tot»“.
De partea cealaltă, vecina dată în judecată a cerut ca judecătorii să respingă acţiunea, negând acuzaţiile aduse. Femeia a argumentat că fetiţa vecinului său îl tot lovea pe băieţelul ei, care era mai mic decât ea. Lovirile ar fi avut loc afară, la scara blocului, în prezenţa mai multor copii, dar şi a mătuşii fetiţei, care nu intervenea deloc pentru stoparea acestui comportament. În acest context, femeia a spus că a intervenit spunându-i fetiţei să se oprească, după ce micuța l-ar fi lovit pe băieţelul său cu piciorul în zona genitală, iar acesta s-ar fi prăbuşit de durere.

Nu în ultimul rând, femeia a argumentat că starea de temere pe care vecinul său susţine că o are fetiţa ori de câte ori se întâlnesc este cauzată, de fapt, de atitudinea părinţilor fetiţei, care îi induc ideea că ar trebui să se teamă de vecina ei (pârâta din cauză).
Inițial, judecătorii Tribunalului Constanța au respins cererea de chemare în judecată, însă părinții fetei au declarat apel împotriva acestei hotărâri. La Curtea de Apel s-a decis efectuatrea unei expertize psihologice, însă acesta nu a fost întocmit până la momentul deciziei de a se suspenda procesul, pe fondul stării de urgență.

Citește și:

Doi părinţi constănţeni au dus cearta copiilor de la bloc în sala de judecată. Se cer daune morale de 50.000 de euro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii