Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stelian Maliu şi Marina Andra Caraulani, achitaţi. Iuliana Soare a luat cu suspendare

ro

09 Mar, 2018 00:00 1636 Marime text
Curtea de Apel Constanţa s-a pronunţat definitiv în dosarul în care Stelian Maliu, Marina Andra Caraulani şi Iuliana Soare (fostă Irimia) au fost trimişi în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Ieri, judecătorii au dispus achitarea inculpaţilor Stelian Maliu şi Marina Andra Caraulani pentru infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, prevăzută de art. 181, alin. 1 din Legea nr. 78/2000. De asemenea, Iuliana Soare a fost achitată pentru două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, prevăzută de art. 48, alin. 1 Cod penal, raportat la art. 181, alin. 1 din Legea nr. 78/2000. Cu toate acestea, instanţa a decis menţinerea condamnării inculpatei Soare la pedeapsa de patru luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
Tot Curtea de Apel a respins, ca nefondată, acţiunea civilă formulată de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Decizia este definitivă.
 
Conform DNA, „la data de 30 iunie 2010, inculpatul Maliu Stelian a întocmit, a depus şi a declarat eligibil, la Agenţia de Plăţi Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Oficiul Judeţean Tulcea (actualmente Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), proiectul «Instalarea tânărului fermier Maliu M. Stelian pentru prima dată ca şef al exploataţiei sale în comuna Beidaud, judeţul Tulcea“, Măsura 112 „Instalarea tânărului fermier», folosind documente false, prin care se atesta în mod fals că este membru al unei cooperative agricole“.
 
„Astfel, inculpatul a primit pe nedrept suma de 106.550 de lei (25.000 de euro), reprezentând finanţare nerambursabilă din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). La data de 28 decembrie 2011, inculpata Caraulani Marina-Andra a întocmit, a depus şi a declarat eligibil, la Agenţia de Plăţi Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Oficiul Judeţean Tulcea (actualmente Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), proiectul «Dezvoltarea unei exploataţii agricole în comuna Beidaud, judeţ Tulcea», Măsura 112 «Instalarea tânărului fermier», folosind documente false, prin care se atesta în mod fals că este membru al aceleiaşi cooperative agricole şi pentru care inculpata a primit pe nedrept suma de 172.932 de lei (40.000 de euro), reprezentând finanţare nerambursabilă din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.
 
„Cei doi inculpaţi au fost ajutaţi să obţină finanţările nerambursabile de către inculpata Soare Iuliana (fostă Irimia), care a întocmit şi eliberat inculpaţilor Maliu Stelian şi Caraulani Marina-Andra (ultimei - indirect, prin Maliu Stelian) două adeverinţe în numele preşedintelui respectivei cooperative agricole, care atestau în mod fals că cei doi inculpaţi sunt membri ai cooperativei agricole. Prima adeverinţă a fost eliberată fără ca inculpata Soare Iuliana să aibă dreptul de a o elibera, aceasta arogându-şi calitatea de director executiv al cooperativei, calitate pe care nu o deţinea, iar a doua adeverinţă a fost eliberată prin imitarea semnăturii pretins autentice a preşedintelui cooperativei“, potrivit DNA.
 
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva inculpaţilor Stelian Maliu şi Marina Andra Caraulani, cu sumele de 106.550 de lei, respectiv 172.932 de lei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii