Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:48 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Situaţie dificilă“ Venirea judecătorului Crăciun la Constanţa, de pe 1 februarie. Cine l-a cerut, cine s-a opus

ro

03 Feb, 2020 00:00 2287 Marime text

Consiliul Superior al Magistraturii a motivat hotărârea de a aproba delegarea judecătorului George Crăciun, ce îşi desfăşura activitatea în cadrul Judecătoriei Agnita, la Judecătoria Constanţa, în urma solicitării Curţii de Apel Constanţa. Foarte interesant, Judecătoria Agnita, Tribunalul Sibiu şi Curtea de Apel Alba Iulia s-au opus venirii magistratului la Constanţa.
 
Conform celor consemnate în hotărârea CSM, solicitarea fusese formulată de Curtea de Apel Constanţa la data de 17.12.2019, când instanţa ceruse delegarea magistratului George Crăciun la Judecătoria Constanţa, pentru o perioadă de şase luni, valabilă începând cu data adoptării hotărârii de către CSM.
 
În motivarea acestei solicitări, Curtea de Apel a arătat că Judecătoria Constanţa „se confruntă în prezent cu o situaţie dificilă ca urmare a numărului insuficient de judecători raportat la volumul de activitate al instanţei“. În acest sens, cererea era însoţită şi de acordul scris al judecătorului vizat.
 

Aviz negativ

 
De partea opusă, însă, Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Sibiu şi Judecătoria Agnita şi-au exprimat dezacordul. Delegarea a fost avizată negativ, prin prisma „deficitului de personal cu care se confruntă instanţa la care activează în prezent magistratul în cauză“.
 
În urma analizării datelor de către Secţia pentru judecători a CSM, a reieşit că, la Judecătoria Agnita, unde funcţionează judecătorul George Crăciun, sunt ocupate toate cele patru posturi prevăzute în schema de personal. Exista, totodată, un post temporar vacant, funcţia de preşedinte al instanţei fiind şi ea liberă.
 
„La această instanţă, în anul 2018, încărcătura pe judecător a fost de 454 de dosare, faţă de media naţională de 1128 de dosare (...), în semestrul I al anului 2019, la această instanţă s-a înregistrat o încărcătură pe judecător de 347 de dosare, faţă de media naţională de 773 de dosare“, se arată în hotărârea CSM.
 
Pe de altă parte, în acelaşi document se arată că „la Judecătoria Constanţa (...), din cele 58 de posturi de judecător prevăzute în schema de personal, sunt ocupate 46 de posturi (...)“. Legat de încărcătura pe judecător, CSM a argumentat că „în anul 2018, încărcătura pe judecător a fost de 1108 dosare, faţă de media naţională de 1128 de dosare (...) în semestrul I al anului 2019, la această instanţă s-a înregistrat o încărcătură pe judecător de 857 de dosare, faţă de media naţională de 773 de dosare“.
 
În acest context, „Secţia pentru judecători reţine situaţia dificilă cu care se confruntă în prezent Judecătoria Constanţa, instanţa la care se solicită delegarea, determinată de numărul foarte mare de posturi vacante, în condiţiile în care se înregistrează o încărcătură de dosare peste media naţională, situaţie care afectează normala desfăşurare a activităţii acestei instanţe şi a calităţii actului de justiţie“.
 
În paralel cu această concluzie, s-a constatat legat de Judecătoria Agnita că acolo „s-a înregistrat un volum de activitate semnificativ sub media naţională, atât în anul 2018, cât şi în semestrul I al anului 2019“.
 
În aceste condiţii, Secţia pentru judecători a aprobat delegarea magistratului George Crăciun la Judecătoria Constanţa, pentru o perioadă de şase luni, care a început să curgă de la data de 1 februarie.
 
Citeşte şi:
 
Ce judecător vine la Constanţa, de la 1 februarie
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii