Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seria de expoziții „Bibliofilie la singular” Una dintre primele lucrări de medicină în limba română

ro

09 Nov, 2019 00:00 2960 Marime text
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, prin Compartimentul „Colecții Speciale”, continuă seria de expoziții „Bibliofilie la singular”, cu un nou exponat.
 
Intitulată „Oglinda sănătăţii şi a frumuseţii omeneşti: Mijloace şi leacuri de ocrotirea şi de îndreptarea stricăciunilor’’, cartea este una dintre primele lucrări de medicină în limba română, destinată uzului maselor. Ea conține sfaturi și rețete, care pot fi făcute în casă, pentru folosul bolnavilor, cu mențiunea că aceștia trebuie să fie consultați de „doctori adevărați”.
Cartea cuprinde remedii destinate curățării și netezirii unghiilor, vindecarea crăpăturilor, a degerăturilor, a cheliei, tratarea râiei, metode pentru vopsirea părului etc.
 
„Alcătuită şi întocmită spre folosul neamului românesc de Ştefan Vasilie Piscupescu dohtorul Poliţiei Bucureştilor, a Prinţipatului Ţării Romîneşti”. „Și pusă în tipar cu cheltuiala dumnealui Vasilie Manole epistatul tipografii, la care să şi află spre vînzare, În Tipografia de la Cişmea, București, 1829”.
 
Din cuprins: „Leac pentru curățirea și netezirea unghiilor degeților; Leac pentru curățirea petelor unghiilor; Leac pentru fereala ciupiturilor vărsatului din obraz; Leac pentru crăpătura buzelor și a sfârcurilor țâțelor și a țâțânelor trânjilor; Leac de vindecarea cheliei; Leac de vindecarea pecinginii; Leac de vindecarea râei; Alifie pentru curățirea și topirea perdelii ochilor și pentru vindecarea urcioarelor pleopilor lor; Pentru văpsitul părului; Leac pentru închiderea feții părului; Leac pentru văpsitul părului castaniu din alb; Leac pentru văpsitul părului negru; Leac mai tare pentru văpsitul părului negru; Leac pentru degerătură”.
 
Sursa foto: Facebook/Biblioteca Județeană Constanța 
 
Citește și:
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii