Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şefa Serviciului Juridic al Primăriei Constanţa l-a dat în judecată pe Primarul Municipiului Constanţa

ro

30 Oct, 2019 00:00 4115 Marime text

Angajată în Primăria Constanţa, la Serviciul Juridic, în 2004, devenită şef al structurii zece ani mai târziu şi evaluată anual cu calificativul „Foarte bine“, şefa Serviciului Juridic Iuliana Voicu l-a chemat la bară pe Primarul Municipiului Constanţa. Motivul – prin Dispoziţia nr. 1029/08.02.2018 a Primarului Municipiului Constanţa s-a decis diminuarea drepturilor salariale ale specialistei cu 5% pentru o perioadă de o lună, ca urmare a faptului că aceasta nu ar fi răspuns timp de circa 12 luni petiţiilor formulate de către o firmă constănţeană.

Nemulţumită de decizia prin care a fost sancţionată, şefa de la Juridic a atacat actul Primarului Muncipiului Constanţa la Tribunalul Constanţa, unde a cerut anularea acestuia.
 

Calificativ „Foarte bine“


În faţa judecătorilor, Iuliana Voicu a arătat faptul că este angajată al Serviciului Juridic al Primăriei Muncipiului Constanţa încă din 2004, în anul 2014 devenind şeful acestei structuri. La fiecare evaluare anuală, a susţinut şefa din primărie în calitatea de reclamantă, a primit calificativul „Foarte bine“. Totuşi, a susţinut reclamanta, la momentul aplicării sancţiunii disciplinare în cazul său, nu s-a ţinut seama de aceste aspecte.

Conform informaţiilor furnizare de Portalul de jurisprudenţă www.rolii.ro, sancţiunea şefei de la Juridic a venit ca urmare a unei plângeri formulate de reprezentanţii unei firme constănţene. Aceştia au reclamat în cadrul memoriului adresat Comisiei de Disciplină din cadrul Primăriei Muncipiului Constanţa faptul că specialista nu ar fi dat răspuns unei petiţii timp de 12 luni, ceea ce „a produs prejudicii societăţii petente“.
 

Răspunsul, neprimit nici după un an


În procesul desfăşurat la Tribunalul Constanţa, pârâtul Primarul Municipiului Constanţa a argumentat că, urmare a sesizării formulate de societatea respectivă, Comisia de Disciplină a cercetat aspectele reclamate. Astfel, s-a stabilit că „petenta (nr., firma constănţeană) a înaintat numeroase petiţii către reclamantă (nr., şefa Serviciului Juridic) care însă nu au fost soluţionate în termenul legal de 30 de zile“. Cu alte cuvinte, afaceriştii s-au plâns Comisiei de Disciplină că, deşi ar fi trebuit să primească răspuns în decurs de o lună la petiţiile lor, a trecut un an fără ca acest lucru să se întâmple.
Pentru a reveni la cele constatate de Comisia de Disciplină, mai este de spus că, potrivit întâmpinării formulate de Primarul Muncipiului Constanţa, în urma cercetării desfăşurate de comisie a fost întocmit un raport, act ce a stat la baza emiterii Dispoziţiei de primar 1029/2018 prin care s-a diminuat pentru o lună salariul şefei de la Juridic.
 

Dispoziţia, anulată de instanţă


După ce la dosarul cauzei s-au strâns toate actele necesare rezolvării litigiului, judecătorii le-au analizat pe fiecare în parte. În urma deliberărilor, magistraţii i-au dat dreptate şefei Serviciului Juridic al Primăriei Constanţa şi au anulat dispoziţia primarului privind sancţionarea. Iar asta, după ce completul de judecată a stabilit că „se reţine că decizia contestată nu îndeplineşte condiţiile de formă prevăzute de lege pentru actele administrative emise de o autoritate publică, aceasta nefiind motivată prin neindicarea aspectelor de fapt care au condus la aprecierea existenţei unei întârzieri sistematice sau a neglijenţei repetate în realizarea lucrărilor“.
Cu alte cuvinte, dispoziţia primarului a fost anulată pentru că nu ar fi fost motivată: „descrierea faptei ce constituie abatere reprezintă o condiţie obligatorie şi distinctă a actului administrativ de sancţionare, lipsa acestuia fiind sancţionată de legiuitor cu nulitate absolută“, potrivit sursei citate anterior.
În aceste condiţii, Tribunalul Constanţa a admis plângerea Iulianei Voicu şi au dispus anularea Dispoziţiei Primarului Municipiului Constanţa prin care i se tăia din salariu. Decizia poate fi atacată în recurs în termen de 15 zile de la comunicare, procesul urmând să se reia în acest caz la Curtea de Apel Constanţa.


Citeşte şi:

Făgădău - „După 16 ani, Primăria Constanţa va avea o organigramă nouă şi funcţională!“
Ce departamente se înfiinţează, ce posturi se restructurează? (document)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii