Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Referat propunere de arestare DNA Constanța Unde ar fi primit mită Bogdan Dumitrașcu, adjunctul APIA (DOCUMENT)

ro

19 Jan, 2022 00:00 2563 Marime text

 
  • „Asupra inculpatului Dumitraşcu Bogdan Dumitru, fostul director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), a fost identificată suma de 5.000 lei remisă de denunțătoarea, formată din 10 bancnote a câte 500 lei“, potrivit DNA.  
 
Procurorii DNA Constanța continuă cercetările specifice în dosarul în care Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), suspectat de luare de mită.
 
În prezent, Bogdan Dumitru Dumitrașcu se află sub control judiciar, după ce miercuri, 29 decembrie 2021, Cătălin Jigău și de Marius Damian Mitea, judecători în Curtea de Apel Constanța, au respins propunerea DNA Constanța privind luarea măsurii arestului preventiv.
 
Pe cale de consecință, Curtea de Apel a dispus punerea de îndată în libertate a lui Bogdan Dumitru Dumitrașcu și plasarea acestuia sub control judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 29 decembrie 2021 până la data de 26 februarie 2022, inclusiv.
 
Obligații
 
Instanța din Constanța i-a impus fostului director general adjunct al APIA ca pe timpul cât se află sub control judiciar, să respecte următoarele obligaţii: „a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Politia mun. București, organ de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de acest organ sau ori de câte ori sunt chemaţi. d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului; e) să nu exercite nicio activitate, pe durata procesului penal, în calitate de funcționar în cadrul APIA; f) să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect cu Aureliana Vîlsan, Roxana Maria Vîlsan“, potrivit minutei.
 
Aureliana Vîlsan este consilier superior în Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, potrivit datelor puse la dispoziție de Agenția Națională de Integritate.    
 
Oficial, de la DNA
 
Pe scurt, conform DNA, la data de 10 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 euro pentru a o angaja pe fiica acesteia în cadrul A.P.I.A. – Structura Centrală și, ulterior, să o transfere la o agenție județeană, situație ce o avantaja din punctul de vedere a domiciliului. Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi precizat că dorea ca banii să-i remiși în două tranșe respectiv înainte și după angajare.
 
În contextul menționat mai sus, la data de 21 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru ar fi primit o primă tranșă, în valoare de 5.000 lei (echivalentul a 1.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Ancheta penală este condusă de procurorul Sorin Constantinescu, fost șef al DNA Constanța.
 
Pe larg, în referatul DNA privind propunerea de arestare preventivă (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente) se arată că „denunțătoarea  a declarat că mama sa a participat la o petrecerea de sfârşit de an, eveniment ce a fost organizat într-un local din Călărași.
 
Denunțătoarea a mai precizat că mama sa nu a participat efectiv, dar auzind că la petrecere va participa şi Bogdan Dumitru Dumitraşcu,  directorul general adjunct al A.P.I.A. – Structura Centrală, a mers la restaurant să discute cu sus-numitul.
 
Denunțătoarea a le-a mai spus celor de la DNA că „scopul întâlnirii mamei sale cu inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru a fost să-l întrebe dacă ar putea o ajuta să se angajeze în cadrul A.P.I.A“.
 
„Din ce i-a transmis mama sa, denunțătoarea a înțeles că inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru i-a promis că poate să o ajute să ocupe un post în cadrul A.P.I.A. – Structura Centrală şi, pe parcurs, să o ajute să se transfere la APIA Călăraşi“, se mai arată în referatul DNA privind propunerea de arestare preventivă. 
 
„2000 de euro, în două tranșe“
 
„Pentru ajutorul promis, inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru i-a pretins martorei echivalentul sumei de 2.000 de euro, bani pe care făptuitorul îi doreşte remiși în două tranșe, jumătate înainte de angajare şi restul după angajare. Denunțătoarea a mai precizat că mama sa și inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru au convenit ca martora să îl contacteze pe inculpat atunci când va avea banii pretinși“, potrivit DNA.
 
„În parcul din fața Teatrului Național București“
 
„În data de 20.12.2021, denunțătoarei i-a fost pusă la dispoziție de către organul de urmărire penală, suma de 5.000 lei, reprezentând prima tranșă a banilor pretinși de către inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru (echivalentul sumei de 1.000 euro pretinsă).
 
În conformitate cu discuțiile purtate, prin intermediul aplicației WhatsApp, în data de 21.12.2021, între denunțătoarea și inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru, în aceeași zi, în jurul orelor 13:10, denunțătoarea s-a întâlnit cu inculpatul sus- menționat în parcul din fața Teatrului Național București, aflat în imediata apropiere a sediului A.P.I.A. București, unde a remis suma de 5.000 lei, banii fiind primiți de către inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru în scopul efectuării de demersuri vizând angajarea denunțătoarei în cadrul A.P.I.A. București și a transferului, ulterior, la A.P.I.A. Călărași.
 
În continuare, asupra inculpatului Dumitraşcu Bogdan Dumitru, a fost identificată suma de 5.000 lei remisă de denunțătoarea, formată din 10 bancnote a câte 500 lei“, potrivit referatului privind propunerea de arestare preventivă.
 
Referatul DNA privind propunerea de arestare preventivă poate fi citit integral accesând secțiunea Documente)
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Ce interdicții are Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, și cu cine nu are voie să comunice
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii