Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:09 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PUZ-ul care a „devorat“ spaţiile verzi de pe bulevardul Lăpuşneanu din Constanţa, atacat în instanţă de Instituţia Prefectului!

ro

20 Jun, 2018 00:00 4619 Marime text
În luna aprilie a anului 2015, Consiliul Local Municipal adopta hotărârea cu nr. 102 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru zona delimitată de bulevardul Aurel Vlaicu, strada Soveja, bulevardul Al. Lăpuşneanu, aleea Umbrelor şi aleea Melodiei din municipiul Constanţa.
 
La acel moment, consilierii liberali şi Tudorel Chesoi, consilier independent, s-au abţinut de la vot, în cadrul şedinţei aparatului administrativ al municipiului Constanţa. Liberalul Radu Matei a explicat că zona la care se face referire în proiect este deja foarte aglomerată din punct de vedere urban. Chiar şi aşa, PUZ-ul a trecut fără probleme.
 
Mai exact, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, în zona Dobrogea, urma să fie ridicat un bloc S+P+4E, cu parcare în subteran şi spaţii comerciale la parter. Dezvoltator, SC Agexcom Internaţional Ltd SRL. Agexcom voia să înalţe pe 700 de metri pătraţi un bloc de şase etaje, cu spaţii comerciale şi apartamente, însă PUZ-ul era ceva mai larg: peste 13,33 de hectare din zona de est a bulevardului Alexandru Lăpuşneanu, una dintre principalele artere care traversează oraşul. Amplasamentul construcţiei este pe bulevardul Alexandru Lapuşneanu, zona blocurilor 18 şi 20, având numărul cadastral 19277 şi o suprafaţă totală de 718,20 mp, aparţinând SC Agexcom International Ltd SRL. Nu mai puţin important este că proiectantul lucrării este firma constănţeană Usonia SRL, înfiinţată în 2008 şi care se ocupă de „activităţi de arhitectură“.
 
După trei ani de la adoptare, PUZ-ul a fost atacat în instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Constanţa de Instituţia Prefectului abia în luna mai a acestui an. În dosarul nr. 2900/118/2018, care are ca obiect anularea actului administrativ din 2015, pârâţi sunt Consiliul Local al Municipiului şi SC Agexcom International LTD SRL.
 
Intervenţia Prefecturii vine la sesizarea Inspectoratului Regional în Construcţii Sud-Est - Inspectoratul Judeţean în Construcţii Constanţa, înregistrată la Instituţia Prefectului cu nr. 1126/2018. Facem menţiunea că pe aceeaşi speţă la Prefectura Constanţa a depus o petiţie şi Asociaţia „Constanţa Altfel“.

 Anul trecut, Agexcom, supraimpozitată de Primăria Constanţa 

Vă reamintim că, anul trecut, tot cam pe vremea aceasta, CLM Constanţa aproba, printre altele, majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri pentru imobilul situat pe strada Vasile Alexandri nr. 14, proprietate a societăţii Agexcom International Ltd SRL. 

Agexcom International Ltd SRL, în datele Registrului Comerţului    

Firma a fost înfiinţată în anul 1991 şi are sediul social în Bucureşti. Capitalul social subscris, de 2.000 de lei, integral vărsat, este compus din 200 de părţi sociale. Asociaţii firmei sunt Sisteme Internaţionale de Afaceri SA şi Alexandru Dragoş Vlad Burchi Popescu, fiecare cu 50% din capitalul social. De administrarea societăţii, care realizează lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, se ocupă Alexandru Dragoş Vlad Burchi Popescu.
 
La rândul său, Sisteme Internaţionale de Afaceri SA a luat fiinţă în anul 2003 şi are sediul social în Bucureşti. Firma are un capital social subscris de 90.000 de lei, integral vărsat, compus din 60 de acţiuni. Sisteme Internaţionale de Afaceri SA este controlată de Masterjob Limited, cu sediul în Nicosia, cu 93,3% din capitalul social, şi Valentin Gheorghe Ionescu, cu 6,67% din capitalul social. Administratorul firmei, care oferă servicii de reprezentare media, este Valentin Gheorghe Ionescu, cunoscut ca partener de afaceri şi apropiat al echipei Mazăre - Constantinescu - Strutinsky. Despre Sisteme Internaţionale de Afaceri se mai ştie că este concesionarul Portului Turistic Tomis.

Schimburi de terenuri cu Primăria Constanţa  

SC Agexcom International Ltd SRL se numără printre firmele cu care Primăria Constanţa a făcut schimburi de terenuri în decursul timpului. Dispoziţia prin care Primăria a împuternicit un reprezentant al său să semneze contractul de schimb dintre cele două părţi datează din anul 2006. Vorbim, de fapt, despre două dispoziţii, prima dintre ele conţinând, aşa cum reiese din cea de-a doua, date eronate.

Prin Dispoziţia nr. 293/26.01.2006, fostul primar Radu Mazăre a dispus împuternicirea Fulviei Antonela Dinescu, consilier juridic la acea vreme, în Primăria Constanţa, în vederea semnării contractului de schimb de terenuri dintre administraţia locală şi SC Agexcom International Ltd SRL. Potrivit documentului amintit, societatea cu pricina ar fi trebuit să dea Primăriei un teren în suprafaţă de 1.197 mp, situat în Constanţa, pe aleea Hortensiei, zona bloc ME2A, în schimb urmând a primi un teren în suprafaţă de 718,20 mp, situat, de asemenea, în Constanţa, pe bulevardul Al. Lăpuşneanu, în faţa blocului nr. 18. Două luni mai târziu, primarul de atunci, Radu Mazăre, semna o altă dispoziţie. Este vorba despre Dispoziţia nr. 820 din martie 2006, care avea ca obiect îndreptarea unei erori materiale. Mai exact, se făcea precizarea că terenul în suprafaţă de 1.197 mp, pe care SC Agexcom International Ltd SRL urma să îl dea Primăriei la schimb, nu este situat pe aleea Hortensiei, zona bloc ME2A, ci pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 282, lot 1. 

Citeşte şi:

Un afacerist asociat cu un coinculpat al lui Mazăre în Dosarul Retrocedărilor demarează investiţii imobiliare pe Lăpuşneanu

Unul dintre ei a făcut în 2006 schimb de terenuri cu Primăria Constanţa Cine sunt agenţii economici supraimpozitaţi de Consiliul Local Municipal

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii