Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:58 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul pentru Cazino. De trei săptămâni, s-a cerut urgentarea dosarului. Instanţa a respins cererea abia acum

ro

23 Nov, 2019 00:00 1631 Marime text
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că reabilitarea Cazinoului a ajuns să se decidă în instanţă, tocmai în capitală. Mai exact, la Curtea de Apel Bucureşti, unde firma Eldiclau a contestat, în paralel cu contestaţia depusă la CNSC, rezultatul licitaţiei pentru conservarea şi punerea în valoare a Cazinoului.
 
Înregistrată pe rolul Curţii de Apel la data de 1 noiembrie 2011, contestaţia a primit ca termen de judecată data de 29 noiembrie. Între timp, Aedificia Carpaţi - liderul asocierii ce a câştigat contractul - a cerut din start ca procesul să se judece mai repede. Introdusă la începutul lui noiembrie, solicitarea aceasta a fost analizată însă abia joi de către judecătorii Curţii de Apel. În acest context, a fost şi respinsă, mai ales că oricum dosarul mai are doar o săptămână de aşteptat până la judecarea propriu-zisă.
 
Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, soarta Cazinoului se află acum în atenţia Completului 1 Recurs Achiziţii Publice, din cadrul Secţiei a VIII-a de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti. Completul este prezidat de magistratul Vasile Bîcu, cel care a analizat dosarul în care fostul preşedinte PSD Liviu Dragnea atacase componenţa Completelor de 5 Judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. De asemenea, judecătorul Bîcu s-a pronunţat şi în sensul suspendării ordinului prin care fusese prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării.
 
În şedinţa din 21 noiembrie, judecată în cameră de consiliu, cum prevede legea, completul Curţii de Apel Bucureşti a hotărât să respingă solicitare de preschimbare a termenului de judecată, ca fiind neîntemeiată. Decizia instanţei este definitivă, astfel că termenul stabilit iniţial pentru judecarea contestaţiei, respectiv 29 noiembrie, rămâne neschimbat. Pe de altă parte, trebuie avut în vedere că cererea de preschimbare a termenul, introdusă la începutul lui noiembrie, s-a judecat abia cu o săptămână înaintea termenului propriu-zis, aşadar, nu ar fi făcut o mare diferenţă în ce priveşte urgentarea procesului şi dacă ar fi fost admisă.
 

Oferta Eldiclau, considerată neconformă

 
Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, reabilitarea Cazinoului a ajuns să se decidă în instanţă după ce asocierea participantă la licitaţie formată din firmele Eldiclau SRL -  Telekom Romania Mobile Communications SA -Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L. Napoli - Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA a atacat decizia Companiei Naţionale de Investiţii privind desemnarea câştigătorului licitaţiei. Mai exact, câştigători fuseseră desemnaţi afaceriştii din asocierea Aedificia Carpaţi - Remon Proiect - Profesional Construct Proiectare -Tehnoinstal SRL. Iniţial, Eldiclau şi partenerii săi au atacat această decizie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, unde s-au plâns atât de faptul că propria ofertă le-a fost respinsă, cât şi de asocierea declarată câştigătoare.
 
CNSC a decis să oblige Compania Naţională de Investiţii să ceară lămuriri suplimentare de la asocierea declarată câştigătoare, respectiv  cea reprezentată de Aedificia Carpaţi, dar şi de la cea de-a treia asociere ofertantă, respectiv cea formată din Construcţii Erbaşu SA - Concas SA - Euras SRL -Polarh Design. Tot CNSC a fost cel care a decis ca oferta înaintată iniţial de Eldiclau să rămână drept neconformă, astfel cum fusese stabilit şi de către Compania Naţională de Investiţii. Această deciziei a CNSC a fost atacată de Eldiclau la Curtea de Apel Bucureşti şi procesul urmează să se judece pe data de 29 noiembrie 2019.
 
În paralel, însă, Eldiclau a mai atacată o dată şi la CNSC noua decizie a Companiei Naţionale de Investiţii privind atribuirea din nou a contractului de reabilitare a Cazinoului către Aedificia Carpaţi şi asociaţii săi. În acest context, procedura de atribuire este momentan în stand by, mai ales că reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor au decis să suspende soluţionarea celei de a doua contestaţii introduse de Eldiclau până la pronunţarea instanţei asupra primei.
 
În întreg acest context, surse avizate ne-au declarat că reprezentanţii Aedificia Carpaţi au introdus cererea de preschimbare a termenului de judecată a procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, însă instanţa a respins oricum această cerere. Rămâne de văzut cum se vor prezenta lucrurile după ce va avea loc prima înfăţişare în cauză, stabilită pentru vinerea viitoare.
 
Citeşte şi:
 
În puterea cui stă soarta Cazinoului Judecătorul a intrat într-un dosar al lui Dragnea şi unul al generalului Ciucă

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii