Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces privind carantina instituționalizată, pe masa magistraților constănțeni. Ce a decis Judecătoria Constanța

ro

23 Jul, 2020 00:00 1288 Marime text
  • Cazul a fost înregistrat sub numărul13094/212/2020 și s-a desfășurat la Judecătoria Constanța.
  • Reclamantul a solicitat instanței ca să dispună „încetarea de îndată a măsurii carantinării instituționalizate“ luate în privința sa.
  • Hotărârea Judecătoriei Constanța, prin care s-a respins acțiunea, nu a fost atacată.
Proces cu greutate pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța. Magistrații au fost chemați să împartă dreptatea într-un dosar în care măsura carantinării instituționalizate era contestată de un bărbat recent întors din Germania, la Eforie Nord.

Plasat în carantină, pe propria cheltuială, după ce a ieșit să îi cumpere bunicii sale medicamente și alimente, un constănțean a dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne și alte instituții abilitate. Acesta a chemat în judecată și Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, Centrul Județean de Cooperare și Conducere a Intervenției Constanța, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, dar și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea. Cazul a fost înregistrat sub numărul13094/212/2020 și s-a desfășurat luna trecută, la Judecătoria Constanța.
 

Ce a cerut reclamantul

În cerere de chemare în judecată, menționată în Hotărârea nr. 4665/2020, citată pe Portalul Jurisprudenței, omul a solicitat instanței ca să dispună „încetarea de îndată a măsurii carantinării instituționalizate“ luate în privința sa. În plus, reclamantul mai cerea să fie eliberat din carantina instituțională de 14 zile, fără plata cheltuielilor aferente perioadei de carantinare.
Omul a argumentat în cererea de chemare în judecată faptul că s-a întors din Germania pe data de 13 iunie, iar până la data de 15 iunie a stat în izolare „În data de 15.06.2020 a sunat la poliție de două ori, în aceeași zi, să întrebe ce are de făcut în continuare, fiind de bună credință, nedorind să încalce legea, dat fiind că măsura autoizolării pentru persoanele care se întorceau din Germania, începând cu data de 15.06.2020 urma sa fie ridicată“, potrivit documentului citat pe www.rolii.ro.

Mai departe, reclamantul a susținut că cei de la poliție i-ar fi zis că încă nu au noile reglementări și să facă ceea ce consideră. În această situație, acesta a ieșit să cumpere medicamente și alimente pentru bunica sa, de 90 de ani.

La întoarcerea la domiciliu a fost întâmpinat de forțele de ordine, a fost amendat și introdus în carantină instituționalizată, cu mențiunea că va plăti toată perioada carantinei de acolo.
În cererea de chemare în judecată, reclamantul a precizat că nu are simptome de Covid-19, a fost testat anterior, în Germania, testele fiind negative, iar la intrarea în carantină ori pe durata acesteia nu a fost testat niciodată.
 

Ce a decis instanța

După analizarea actelor depuse la dosarul cauzei, magistrații Judecătoriei Constanța au decis să respingă acțiunea formulată de reclamant.
Judecătorii au arătat că „prin cererea formulată, reclamantul a recunoscut faptul că la data de 15.06.2020, la două zile după revenirea din Germania, a părăsit locuința în care stat izolat. De altfel, reclamantul nu a dovedit prin probele administrate faptul că a venit în România din Germania și nici nu a indicat temeiul în baza căruia era exceptat de la obligația de a rămâne în carantină, izolare, la domiciliu“, potrivit www.rolii.ro.

„Chiar dacă măsura apare ca fiind restrictivă de drepturi, aceasta fost stabilită pentru nerespectarea de către reclamant a obligației de a rămâne în izolare la domiciliul, în condițiile în care prin Hotărârea nr. 29/13.06.2020 privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare î n contextual epidemiologic actual, emisă de Comitetul national pentru Situații de Urgență, în baza propunerii Institutului Național de Sănătate Publică, s-a aprobat eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuință/locația declarată de persoana în ca uză, împreună cu colocatarii, inclusive familia/aparținătorii, după caz, pentru persoanele care vin în România din următoarele țări: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria , numai începând cu data de 15.06.2020 ora 00:00“, se mai arată în hotărârea Judecătoriei Constanța.
Astfel, „în ceea ce îl privește pe reclamant, potrivit propriilor susțineri, a venit în țară în 13.06.2020, dată la care măsura izolării la domiciliul nu era eliminată, prin raportate la situația epidemiologică de la acel moment, astfel că era ținut să respecte măsura izolării la domiciliu. Nici susținerile potrivit cărora a fost testat în Germania nu au fost dovedite. Pentru considerentele arătate, instanța urmează să respingă cererea formulată de reclamat ca fiind neînetemeiată“, potrivit www.rolii.ro.
Hotărârea Judecătoriei Constanța nu a fost atacată la instanța superioară.


Citește și:

Legea carantinării și a izolării, publicată în Monitorul Oficial
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii