Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces pentru transformarea blocului Metalica Pro Vest, de pe strada Zorelelor, în hotel. S-a stabilit primul termen

ro

09 Mar, 2021 00:00 1543 Marime text
  • În dosarul cu numărul 5988/118/2019, reprezentanții Metalica Pro Vest cer obligarea primarului să le emită certificatul de urbanism necesar pentru intrarea construcției în legalitate și „schimbarea destinației din locuințe sociale în hotel și amplasare firmă luminoasă“.
  • Inițial, solicitarea a fost respinsă de Tribunalul Constanța.
  • Curtea de Apel Constanța va judeca recursul afaceriștilor la data de 13 mai 2021.
Curtea de Apel Constanța a stabilit data la care va tranșa litigiul dintre compania constănțeană Metalica Pro Vest și Primarul Municipiului Constanța.
 
Instanța a stabilit primul termen în recurs la data de 13 mai 2021, cazul urmând să fie analizat de la ora 9.00, fiind în atenția completului C4 Recurs, format din magistrații Ecaterina Grigore, Roxana Nicoleta Bacu și Beatrice Mariș.
 
Amintim, este vorba despre procesul în care Metalica Pro Vest l-a dat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța. Firma a construit blocul cu mai multe etaje de pe strada Zorelelor, din Constanța, iar apoi i-au fost anulate în instanță autorizațiile de construire.
 
În dosarul cu numărul 5988/118/2019, afaceriștii cer obligarea primarului să le emită certificatul de urbanism necesar pentru intrarea construcției în legalitate.
 
Totodată, oamenii de afaceri intenționează și „schimbarea destinației din locuințe sociale în hotel și amplasare firmă luminoasă“.
 
În replică, avocații primăriei au precizat că certificatul de urbanism a fost emis, însă nu a fost ridicat de reprezentanții firmei. Mai mult, municipalitatea a precizat că certificatul de urbanism nu poate fi emis pentru scopul declarat, având în vedere că, anterior, instanța de judecată a anulat definitiv autorizațiile inițiale de construire.
 
În primă instanță, Tribunalul Constanța a respins, la data de 1 iulie 2020, acțiunea intentată de Metalica Pro Vest. Decizia i-a nemulțumit pe oamenii de afaceri, care au atacat-o în recurs.
 
În acest context, Curtea de Apel Constanța va judeca la data de 13 mai 2021 recursul declarat în proces, hotărârea Curții urmând să fie definitivă.
 

Ce s-a întâmplat la prima instanță

 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în Hotărârea nr.783/2020 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, se arată că societatea a chemat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța „prin hotărârea ce o va pronunța, în baza probatoriilor administrate în contradictoriu, să dispună obligarea pârâtului la emiterea certificatului de urbanism pentru intrarea în legalitate a imobilului situat în Constanța, strada Zorelelor, (...) jud. Constanța“.
 
După anularea în instanță a autorizațiilor de construire, firma a făcut demersuri pentru a intra în legalitate, se mai arată în cererea afaceriștilor.
 
„La data de 17.03.2019, [Metalica Pro Vest] a formulat cerere de emitere a certificatului de urbanism, necesar în vederea obținerii unei autorizații de construire pentru intrare în legalitate, iar cererea de emitere a certificatului de urbanism nu a fost soluționată până la data formulării prezentei acțiuni“, potrivit sursei citate.
 
În replică, avocații Primarului Municipiului Constanța au precizat că „urmare a cererii nr. (...)/17.05.2019 formulata de reclamantă, a fost emis Certificatul de Urbanism nr. 2446/16.07.2019 pentru imobilul — teren și/sau construcții — situat în județul. Constanta, loc. Constanța, strada Zorelelor nr. 8, bl. Lot l, Lot 2, Lot 3“.
 

Pledoariile avocaților primăriei
 

Totodată, avocații municipalității au mai arătat următoarele: „Conform mențiunii din finalul certificatului de urbanism în discuție, acesta nu poate fi utilizat pentru scopul declarat, respectiv: «intrare în legalitate — construcție s+p+4e, recompartimentări interioare, modificare fațade, schimbare destinație din locuințe sociale în hotel și amplasare firmă luminoasă», întrucât «nu se poate (...) o construcție care a fost edificată conform Autorizațiilor de construire nr. 2200/06.12.2013 anulate prin sentința civilă nr. 1780/ca/12.12.2016 pronunțată în dosar nr. 3335/118/2014 — Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, rămasă definitivă prin respingerea recursului conform Deciziei civile nr. 750/04.06.2018 a Curții de Apel Constanța“.
 
„Certificatul de Urbanism nr. 2446/16.07.2019 a fost înaintat către Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni în aceeași zi, la ora 17:33“, au mai afirmat avocații Primarului Constanței, însă au precizat că nimeni din partea firmei nu a venit să ridice documentul.
 
După analizarea tuturor actelor depuse la dosarul cauzei, magistrații Tribunalului Constanța au decis, la data de 1 iulie 2020, să respingă acțiunea Metalica Pro Vest, prin care se cerea obligarea primarului la emiterea documentului.
 
Așa cum am precizat anterior, în cauză, Curtea de Apel Constanța va avea cuvântul final, hotărârea ce va fi pronunțată în recurs fiind definitivă.
 
Citește și:

Blocul ridicat pe strada Zorelelor, transformat în hotel?!:
Metalica Pro Vest, la judecată cu Primarul Constanței, după anularea autorizațiilor de construire

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii