Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces pentru o licitație privind decontaminarea deșeurilor medicale periculoase, organizată de Spitalul Județean Constanța. Avem motivarea instanței!

ro

08 Apr, 2021 00:00 1621 Marime text
  • Curtea de Apel Constanța a admis plângerea formulată de Medist SRL și a anulat actele prin care licitația privind aparatura pentru decontaminarea deșeurilor medicale periculoase fusese anulată.
  • Valoarea contractului fusese estimată de Spitalul Clinic Județean Constanța la peste 840.000 de lei.
  • Hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă.
  • În Secțiunea Document puteți accesa motivarea Hotărârii nr. 51/2021 a Curții de Apel Constanța.


Răsturnare de situație în ce privește licitația de peste 840.000 de lei organizată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru „instalația de tratare prin decontaminare termică la temperatură scăzută a deșeurilor medicale periculoase“.

Procedura fusese contestată, fără succes, de compania Medist SRL la Consilul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, după ce oferta înaintată de aceasta în cadrul licitației fusese declarată neconformă de unitatea spitalicească.

După ce contestația societății a fost respinsă de CNSC, reprezentanții firmei s-au adresat Curții de Apel Constanța.
 

Licitația se va relua

Recent, Curtea de Apel Constanța a admis plângerea formulată de Medist SRL și a anulat actele prin care licitația fusese anulată.

De asemenea, potrivit Hotărârii nr. 51/2021 pronunțată în dosarul 47/36/2021, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța va trebui să reia procedura și să reevalueze oferta pe care inițiale o declarase drept neconformă.

În acest sens, alături de alte aspecte, se arată în motivarea Hotărârii nr. 51/2021, document citat pe Jurindex, că „se constată astfel că nu se poate susține în nici un caz că sistemul de decontaminare ofertat nu conține și un procesator de compactare, că autoritatea contractantă a avut în realitate rețineri față de sistemul ofertat în ceea ce privește compactarea întrucât nu există dovada asumării acestuia de către producător și a avut nelămuriri privind modul de funcționare, față de care avea posibilitatea de a solicita lămuriri suplimentare“.

Nelămuririle în legătură cu oferta depusă de compania Medist, singura ofertă depusă în cadrul procedurii, de altfel, aveau la bază existența unui procesator mecanic pentru compactare.
 

Clarificări în legătură cu oferta

„În data de 06.11.2020, prin adresa nr. (...) («Solicitarea de clarificare»), autoritatea contractantă i-a solicitat ofertantei să precizeze unde anume în propunerea tehnică, manualul de utilizare, alte înscrisuri atașate în cadrul propunerii tehnice se regăsește manționat procesatorul mecanic de compactare, având în vedere că autoritatea nu a identificat menționat acest procesator pentru operația de compactare“, se arată în Hotărârea nr. 51/2021, potrivit www.rolii.ro.

„În răspunsul la cerința de clarificări ofertantul a arătat că acest procesator de compactare nu face parte din configurația standard a echipamentelor de sterilizare, ci se poate adăuga în configurație, la cererea clientului, acesta fiind motivul pentru care în referatul tehnic emis de către INSP, unde se menționează părțile componente principale aferente instalației de tratare, nu apare și procesatorul de compactare“, conform sursei citate.

De asemenea, „ofertantul a precizat însă în mod expres în răspunsul său că, în cadrul propunerii tehnice, la pag.16, Capitolul B – «Dotări minime ale instalației», punctul 7, se precizează că «Echipamentul NW 50 este dotat cu sistem de compactare a deșeurilor rezultate în urma procesării termice în scopul reducerii volumului.», iar la rubrica «Observații ofertant» se specifică «Descriere Compactor», susținută prin descrierea sistemului de compactare de la pag.36 și pag. 37“, potrivit www.rolii.ro.

Se mai arată în hotărârea instanței că „autoritatea contractantă a reținut, în urma acestui răspuns, că la paginile indicate – 36 și 37 – sunt prezentate niște caracteristici ale unui sistem de compactare, dar care este asumat doar de către Medist SRL în nume propriu și nu de producătorul echipamentului ofertat, respectiv Newster System SRL Italia, care ar fi trebuit să confirme existența unui astfel de compactor în dotarea instalației“.

„Mai mult, reține autoritatea, ofertantul prezintă niște caracteristici ale unui sistem de compactare care simulează o eventuală presare până la nivelul unor granule, dar, care nu echivalează cu existența unui compactor. Ca urmare, autoritatea contractantă a concluzionat că echipamentul Newster 50 ofertat nu conține procesatorul de compactare“, conform hotărârii Curții de Apel Constanța.
 

Ce au spus judecătorii

După analizarea tuturor argumentelor aduse în cauză de cele două părți, judecătorii Curții de Apel Constanța au ajuns la concluzia că plângerea formulată de firma Medist este întemeiată.

„Se constată astfel că nu se poate susține în nici un caz că sistemul de decontaminare ofertat nu conține și un procesator de compactare, că autoritatea contractantă a avut în realitate rețineri față de sistemul ofertat în ceea ce privește compactarea întrucât nu există dovada asumării acestuia de către producător și a avut nelămuriri privind modul de funcționare, față de care avea posibilitatea de a solicita lămuriri suplimentare“, au arătat judecătorii.

„Față de aceste considerente, instanța va admite plângerea formulată, va anula adresa nr. (...)/03.12.2020 privind comunicarea rezultatului procedurii, raportul procedurii nr. (...)/03.12.2020, precum și toate actele subsecvente, va anula decizia de anulare a procedurii și va dispune reluarea procedurii și reevaluarea ofertei depuse de Medist SRL“, se mai arată în hotărârea instanței, citată pe Jurindex.

Așa cum am precizat anterior, valoarea licitației a fost estimată la 842.016,81 de lei.

În Secțiunea Document puteți accesa motivarea Hotărârii nr. 51/2021 a Curții de Apel Constanța.


Citește și:

CNSC a respins contestația formulată de o firmă împotriva rezultatului unei licitații a Spitalului Județean Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii