Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:12 01 04 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru bărbați, trimiși în judecată la Constanța de Structura Centrală a DNA pentru evaziune fiscală!

ro

16 Dec, 2021 00:00 3269 Marime text
  • Dosarul are indicativul 9269/118/2021 și a fost înregistrat pe rolul Secției penale a Tribunalului marți, 14 decembrie 2021.
  • Irinel Vlăduceanu, Ioj Goman, Dănuț Sandu și Gheorghe Mihai Mihai au fost trimiși în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.
  • Surse judiciare au declarat pentru ZIUA de Constanța că dosarul a fost trimis instanței de către procurorii din cadrul Structurii Centrale a Direcției Naținale Anticorupție.
 
Patru suspecți au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, la Constanța, pentru evaziune fiscală!
 
Pentru o parte dintre suspecți, aceasta nu este prima dată când sunt deferiți instanței de către procurori, pentru presupuse „inginerii financiare“!
 
Irinel Vlăduceanu, Ioj Goman, Dănuț Sandu și Gheorghe Mihai Mihai au fost trimiși în judecată, la Tribunalul Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.
 
Dosarul are indicativul 9269/118/2021 și a fost înregistrat pe rolul Secției penale a Tribunalului marți, 14 decembrie 2021.
 
Surse judiciare au declarat pentru ZIUA de Constanța că dosarul a fost trimis instanței de către procurorii din cadrul Structurii Centrale a Direcției Naținale Anticorupție.
 
În cauză, Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a continuit parte civilă.
 
11 suspecți achitați de Tribunal
 
Așa cum precizam anterior, o parte dintre suspecți apar și în alte dosare instrumentate de diferite structuri de anchetă, tot în legătură cu fapte de evaziune fiscală.

 
Astfel, numele lui Irinel Vlăduceanu figurează în dosarul 726/118/2015, cauză instrumentată de DIICOT Constanța, în care 11 persoane au fost trimise în judecată de procurori pentru aderare la un grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani în formă continuată, prejudiciul calculat de procurori fiind de aproximativ un milion de euro.
 
Totuși, în primă instanță, la finele cercetării judecătorești, Tribunalul Constanța a dispus achitarea suspecților, apreciind că faptele de care sunt acuzați nu sunt prevăzute de legea penală sau nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.
 
În prezent, cazul se află pe rolul Secției penale a Curții de Apel Constanța, după ce decizia de achitare a fost atacată de procurorii DIICOT Constanța, dar și de către reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și ANAF.
 
Cifre și date
 
Conform Registrului Comerțului, consultat la data de 15 decembrie 2021, numele lui Irinel Vlăduceanu se leagă de firma Eurovia Agro SRL, în prezent radiată, dar și de Agricola Săcele Standard SRL, aflată în faliment, sub incidența Legii 85/2014.
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la aceeași dată, Eurovia Agro SRL a fost înființată în anul 2013 și avea sediul în Constanța, pe strada Mihai Viteazu, nr. 93, obiectul de activitate fiind reprezentat de „comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat“.
 
Acțiunile se împărțeau între Irinel Vlăduceanu (95,45%) și Sorin Constantin Popescu (4,55%), administrator fiind Irinel Vlăduceanu.
 
În 2015, firma a avut un angajat, pierderi de 106.537 de lei și cifra de afaceri 914.553 de lei.
 
În 2016, au fost 0 angajați, profitul a fost 107.547 de lei, iar cifra de afaceri a fost 0.
 
În 2017, au fost 0 angajați, 0 cifra de afaceri și pierderile au fost de 65.320 de lei.
 
În ce privește Agricola Săcele Standard SRL, potrivit Confidas.ro, firma a fost înființată în 2009 și are sediul social în Săcele, obiectul de activitate fiind reprezentat de „activități auxiliare pentru producția vegetală“.
 
Asociat unic este Irinel Vlăduceanu, iar lichidatorul judiciar al firmei este  Evdochim Mariana CII.
 
În 2014, firma a avut 0 angajați, 0 profit și 0 cifra de afaceri.
 
În 2015, au fost 0 angajați, pierderile au fost de 9336.389 de lei, iar cifra de afaceri a fost 0.
 
În 2019, numărul angajaților a fost 0, cheltuielile au fost de 46.458 de lei, iar cifra de afaceri a fost 0.
 
Alt dosar la DNA

La rândul său, numele lui Ioj Goman figurează într-un dosar trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în anul 2009, Goman și un alt suspect fiind deferiți instanței pentru evaziune fiscală.
 
Potrivit anchetatorilor, „în perioada 2004 - 2008, inculpaţii Goman Ioj, asociat unic şi administrator la S.C. Inter Steel S.R.L., administrator de fapt şi împuternicit pentru S.C. Karma Met Impex S.R.L.(firme ce aveau ca obiect de activitate recuperarea şi comercializarea deşeurilor metalice reciclabile) şi Stănescu Cornelia, asociat unic şi administrator al S.C. Karma Met Impex S.R.L., au evidenţiat în contabilitatea acestor firme cheltuieli fictive, ce apar ca justificare pentru ridicarea de numerar din conturile bancare, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate statului. În această modalitate, bugetul a fost prejudiciat cu suma totală de 4.542.262 lei (echivalentul a 1.282.728 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA“.
 
Procurorii au mai spus că „având în vedere că nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile în proprietatea celor doi inculpaţi, nu s-au luat măsuri asigurătorii pentru recuperarea acestei pagube“.
 
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Cornetu, judeţul Ilfov.
 
În prezent, potrivit Registrului Comerțului consultat la data de 15 decembrie 2021, Ioj Goman nu mai figurează în nicio firmă.
 
În ce privește noul dosar înregistrat recent la Tribunalul Constanța, acesta se afla în etapa prealabilă stabilirii primului termen de judecată.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Achitare răsunătoare la Constanța! Curtea de Apel reia procesul celor 11 inculpați. Una dintre firme, în faliment (document)
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii