Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru ani de închisoare cu executare pentru vameșul Ioan Hristovici! Decizia nu este definitivă

ro

12 Jan, 2021 13:03 2749 Marime text



Tribunalul Constanța a decis azi condamnarea în primă instanță a lui Radu Ioan Hristovici, la data faptelor funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța, la patru ani de închisoare cu executare.
 
Decizia nu este definitivă.
 
Oficial
 
„În baza de art. 6 din Legea nr. 78/2000, în referire la art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicare art. 35 alin. 1 Cod penal, condamnă pe inculpatul: HRISTOVICI RADU IOAN, la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 lit. a, b şi g (dreptul de a fi funcţionar vamal) Cod penal pe o durată de 2 ani, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită (două acte materiale). În baza art.65 Cod penal, interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art.66 lit. a, b, g Cod penal, cu titlu de pedeapsă accesorie. Dispune executarea pedepsei în regim privativ de libertate, conform art. 60 Cod penal. În baza art. 404 alin. 4 lit. d Cod procedură penală rap. la art. 112 lit. e Cod penal dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 5.500 lei. Menţine măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor din patrimoniul inculpatului, respectiv poprirea asigurătorie a veniturilor salariale în limita sumei de 5500 lei. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă pe inculpatul HRISTOVICI RADU IOAN la plata sumei de 7.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi 12.01.2021“.
 
Radu Ioan Hristovici a fost deferit justiției de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În datele de 5 mai, respectiv 12 mai 2018, inculpatul Hristovici Radu Ioan, în calitatea menționată mai sus, a primit de la Nasreddin Aswad și Naim Jabanou suma totală de 5.500 lei (3.000 lei și 2.500 lei) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu privitoare la efectuarea formalităților vamale pentru exportul de animale vii în cazul societăților comerciale administrate de cei doi oameni de afaceri. Banii respectivi au fost remiși de cei doi oameni de afaceri pentru a se proteja de eventuale probleme, cum ar fi întârzierea efectuării operațiunilor vamale.
 
În cauză, în prezența avocaților, inculpații Nasreddin Aswad și Naim Jabanou au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: un an și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii