Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Părinții mai multor copii cu dizabilități au chemat în judecată Consiliul Județean. S-a stabilit primul termen în recurs

ro

15 Jul, 2020 00:00 1369 Marime text
  • Magistrații Curții de Apel Constanța au fixat primul termen în recurs pe data de 14 octombrie.
  • Cei 20 de copii solicitau, prin părinții lor, majorarea alocației de hrană, a asistenței sociale, dar și o sumă de bani lunară pentru nevoi personale.
  • Reclamanții au pierdut inițial procesul, dar au atacat hotărârea Tribunalului.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au fixat primul termen în recurs în procesul în care familiile mai multor copii cu cerințe educaționale speciale (CES) au dat în judecată Consiliul Județean Constanța. Reclamanții au cerut majorarea alocației zilnice de hrană, majorarea asistenței sociale constând în rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și plata lunară a unei „sume de bani pentru nevoi personale“. Oamenii au pierdut procesul la prima instanță, dar au declarat recurs, astfel că dosarul va fi analizat și de judecătorii Curții de Apel. Primul termen în recurs a fost fixat la data de 14 octombrie, la completul C1 Recurs.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, procesul civil a fost deschis inițial la Tribunalul Constanța, unde a primit numărul de înregistrare 4282/118/2019.

Solicitările copiilor


Rolul de reclamanți l-au avut 20 de copii minori, cu cerințe educaționale speciale. Aceștia au fost reprezentați de mamele lor în proces. De partea cealaltă, rolul de pârât i-a revenit Consiliului Județean Constanța.
În cererea de chemare în judecată, menționată pe Jurindex, cei 20 de reclamanți au solicitat: „obligarea pârâtului la plata contravalorii asistenței sociale aferente perioadei mai 2016 – mai 2019, asistență socială constând în alocația zilnică de hrană, calculată în raport de numărul de zile calendaristice și majorată cu procentul de 50% prevăzut de art.129 alin.3 din L.nr.272/2004; obligarea pârâtului la plata contravalorii asistenței sociale aferente perioadei mai 2016 – mai 2019, asistență socială constând în rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte majorată cu procentul de 50% prevăzut de art.129 alin.3 din L.nr.272/2004“.
De asemenea, conform sursei citate, s-a solicitat și obligarea CJC la plata a 28 de lei pe lună cu titlu de „sume de bani pentru nevoi personale“, aferente perioadei mai 2016 – mai 2019 și în continuare, precum și obligarea instituției la plata dobânzilor legale aferente începând cu data la care trebuiau plătite drepturile.
Reclamanții au arătat, prin avocatul lor, că sunt încadrați în grad de handicap, având în acest sens, certificatele necesare, motiv pentru care necesită condiții educaționale speciale (CES).

Apărările Consiliului


În replică, avocații Consiliului Județean Constanța au formulat întâmpinare în cauză, prin care au solicitat respingerea acțiunii ca nefondată. Mai exact, apărătorii au argumentat că „dispozițiile art.129 alin.3 din L . nr.272/2004 nu sunt aplicabile minorilor din speță, persoane care, deși se află în mod evident în dificultate, nu sunt lipsiți concomitent și de ocrotirea părintească“.
Mai mult, conform sursei citate, avocații au arătat că „încadrarea într-un grad de handicap a determinat înscrierea lor în categoria copiilor cu CES și obținerea protecției prevăzute de art.52 alin.1 din L .nr. 1/2011, fără a putea fi însă primită ideea necesității unei duble protecții, pentru unul și același motiv; copiii cu CES sunt în general copii cu probleme de sănătate, iar copiii la care se referă art.129 alin.3 (nr., textul de lege ce prevede majorarea cu 50% a sumelor respective) se confruntă în mod excepțional cu astfel de probleme, dar suplimentar absenței ocrotirii părintești care a determinat propria situație specială“.
Altfel spus, reprezentanții CJC au argumentat că sumele majorate sunt destinate copiilor cărora le lipsește ocrotirea părintească, acesta fiind criteriul în funcție de care se aplică majorarea sumelor acordate ca sprijin. Pe de altă parte, au spus avocații CJC, copiii cu CES sunt îndreptățiți și ei la plata sumelor, potrivit legii, însă fără majorarea cu 50% pe care aceștia o solicită.

Hotărârea, atacată la instanța de recurs


Mai departe, legat de solicitarea reclamanților privind acordarea sumei de 28 lei cu titlu de „sume de bani pentru nevoi personale“, instituția județeană a arătat că „limitele și cuantumul acestui drept este stabilit prin HG nr.904/2014 , dreptul aparținând exclusiv copiilor/tinerilor pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială; cum în privința reclamanților, în raport de prevederile art.54 și art.59 din Legea nr.272/2004 , nu a fost dispusă o măsură de protecție specială, aceștia nu pot beneficia de sumele de bani pentru nevoi personale, acestea fiind acordate numai acelor copii față de care a fost stabilită o astfel de măsură“.
După ce au analizat actele depuse la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului Constanța au decis că reprezentanții CJC au dreptate, astfel că au respins acțiunea celor 20 de copii constănțeni. Aceștia au atacat, însă, hotărârea, iar procesul va continua pe data de 14 octombrie, la Curtea de Apel Constanța.

Citește și:

Mai mulți copii cu cerințe educaționale speciale au dat în judecată Consiliul Județean Constanța. Despre ce este vorba
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii