Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:47 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cercetări pe marginea Revoluţiei din 1989

ro

08 Feb, 2017 17:50 730 Marime text

Procurori ai Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au efectuat mai multe acte de urmărire penală în cauză. Până la acest moment al anchetei, au fost audiați mai mulți membri ai fostului Consiliu al Frontului Salvării Naționale, au fost solicitate înscrisuri de la mai multe instituții și, de asemenea, la dosar au fost depuse acte relevante. În cauză cercetările continuă într-un ritm susținut, urmând să fie audiate și alte persoane.

Reamintim faptul că, prin ordonanța din 1 noiembrie 2016,  procurorii militari au dispus extinderea urmăririi penale, in rem, sub aspectul infracţiunii contra umanității, prevăzută de art. 439 alin. 1 lit. a, g, i și k Codul penal cu aplic. art. 5 Cod penal.

Din actele dosarului rezultă că pentru păstrarea puterii, prin acțiunile desfășurate și măsurile dispuse, noua conducere politică și militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împușcare,  vătămarea integrității fizice și psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condițiilor de tipicitate ale infracțiunii contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g, i și k Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal.

Situaţia premisă a infracţiunii contra umanităţii referitoare la existenţa unui atac generalizat rezultă din numărul mare de localităţi în care au avut loc incidente armate cu consecinţele menţionate anterior. Din modul în care s-a produs acest atac reiese existenţa unui plan după care s-a acţionat, plan care a urmărit crearea unei stări de confuzie în rândul forţelor armate, prin divizarea conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi difuzarea unor ordine, rapoarte şi informaţii false, scoaterea în stradă şi înarmarea populaţiei, respectiv crearea aparenţei unui „război civil” în care să se confrunte unităţi înarmate aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne sau aceluiaşi minister, în scopul preluării puterii şi legitimării noilor lideri.

În realizarea acestui plan s-a apelat la Televiziunea Română care a transmis comunicate alarmiste şi uneori false, la tăierea legăturilor telefonice şi aducerea la conducerea ministerelor de forţă a unor foste cadre militare loiale noii conduceri politico-militare, cu consecinţa generării unui „război” psihologic şi mediatic care a condus la producerea a numeroase victime.

În cauză, cercetările continuă cu privire la toate faptele care au făcut obiectul dosarului nr. 11/P/2014, inclusiv cu privire la faptele comise după data de 22.12.1989 pe întreg teritoriul ţării, conform dispozițiilor reținute în încheierea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cauză.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nechifor P.Corneliu 16 Aug, 2018 08:53 Pe mine nu mă interesează disputele politice.Precizez acest fapt pentru că sunt o victimă al acestor dispute și ca simplu cetățean îmi sunt lezate DREPTURI cuvenite.M-am adresat instanței de judecată al Tribunalului Buc. pentru recalcularea deciziei de pensionare.Acest drept mi-a fost respins de către JUSTIȚIE.Noul proiect al legii pensiilor este deja anihilat de către Diorecția de Taxa și Impozite sector 6 prin faptul că apartamentul supus impozitării cu o suprafață de 79,14 mp (conform actului de proprietate) a fost impozitat pentru 110,80 mp.Pentru acest fapt m-am adresat cu o plângere PARCHETULUI (PÎCJ) cu dovezi probatorii .La PETIȚIA cu nr.înreg.AR09489754850/12 Dec.2017 adresată Camerei Deputaților nu mi se răspunde ,în ciuda Legii233/2002.în schimb Biroul de arhivă și registratură mi-a solicitat numărul de telefon,probabil pentru localizarea subsemnatului prin GPS.Din aceste motive,în baza dovezilor probatorii arhivate în dosarul 35/VIII/I/2018 de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție solicit Secției de urmărire penală să dea curs cercetării penale și să-mi comunice soluționarea acesteia.