Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial! Prima condamnare în dosarul lui Gabriel Coteanu, fostul șef al Poliției Eforie!

ro

19 Nov, 2020 00:00 2974 Marime text
  • Tribunalul Constanța a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între procurorul DNA- Serviciul Teritorial Constanţa şi inculpat și a decis condamnarea acestuia la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.


Unul dintre cei trei inculpați cercetați în dosarul lui Gabriel Coteanu, fostul șef al Poliției Eforie, și care și-au recunoscut faptele în fața procurorilor Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, a fost condamnat!

Ieri, Tribunalul Constanța a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între procurorul DNA- Serviciul Teritorial Constanţa şi inculpat și a decis condamnarea acestuia la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare executării sub supraveghere, pentru cumpărare de influenţă în formă continuată, trafic de influenţă și evaziune fiscală.


Muncă în folosul comunităţii

Inculpatul a mai fost obligat ca pe durata termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile.

Totodată, Tribunalul a menţinut măsura sechestrului asigurator asupra sumei de 25.000 lei aplicată prin ordonanţa nr 48/P/2019 din 10 septembrie 2020 a DNA -Serviciul Teritorial Constanţa, modificată prin ordonanţa nr 133/P/2020 din 20 octombrie 2020 a DNA -Serviciul Teritorial Constanţa.


Despăgubiri civile

De asemenea, judecătorii au admis acţiunea civilă formulată de partea civilă ANAF împotriva inculpatului, acesta fiind obligat să plătească părţii civile suma de 11.745 lei reprezentând despăgubiri civile, la care se adaugă cuantumul obligaţiilor fiscale accesorii calculate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală, începând cu 1 septembrie 2020 şi până la data achitării integrale a prejudiciului.

Decizia Tribunalului Constanța (ce poate fi citită integral accesând secțiunea Documente) nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.


Luare de mită și instigare la abuz în serviciu

Cornel Gabriel Coteanu, fost șef al Poliției Eforie, județul Constanța, este bănuit de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și instigare la abuz în serviciu.

La data mediatizării cauzei, în ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada iulie-august 2019 și iulie-august 2020, în calitate de comandant al Poliției orașului Eforie, cu gradul de comisar șef, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi primit în mod repetat și periodic, de la o persoană fără calitate specială, coinculpat, sume de bani, pentru ca în schimb să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite și de a proteja desfășurarea unor activități de comerț clandestin în Stațiunea Eforie din județul Constanța. Ar fi vorba de tolerarea unor activități de comerț clandestin/neautorizat care să se poată desfășura fără aplicarea de sancțiuni contravenționale și fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele stațiunii Eforie.


Comerț clandestin

Din probele administrate rezultă că suma primită cu titlul de mită ar fi fost de 300 lei/zi, remiterea banilor fiind făcută o dată la câteva zile, preponderent în zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni, în imediata apropiere a sediului Poliției orașului Eforie.


La rândul său, coinculpatul care ar fi remis în mod periodic banii comandantului Poliției orașului Eforie, i-ar fi colectat, în mod repetat de la persoanele interesate de obținerea protecției pentru activitățile de comerț clandestin. De asemenea, persoana respectivă pretindea și primea bani și pentru presupuse informații despre controalele efectuate de autorități.


În ziua de 10 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel i-ar fi solicitat unui agent constatator să înlocuiască măsura amenzii în cuantum de 1.000 lei aplicată unei persoane, pentru contravenții la regimul rutier, cu sancțiunea avertismentului, măsură pe care numai instanța de judecată o putea dispune.


Citește și

Toți inculpații din dosarul lui Gabriel Coteanu, fost șef al Poliției Eforie, au făcut înțelegeri cu DNA Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii