Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:12 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu s-a finalizat expertiza pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Ce a decis instanţa

ro

06 Mar, 2020 00:00 1233 Marime text

Expertiza asupra tablourilor din cadrul Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, din Topalu, nu este gata încă. Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au fost nevoiţi să amâne pentru luna mai judecarea procesului privind soarta colecţiei de artă ce a stat la baza înfiinţării Muzeului din Topalu, ca urmare a lipsei raportului de expertiză.
 
Amintim că expert în cauză a fost desemnată Alexandrina Cuţui, expert restaurator pictură în cadrul Muzeului Bucovinei. La data de 13 februarie, potrivit declaraţiilor anterioare ale primarului Valentin Stanciu, urma să aibă loc întâlnirea în vederea efectuării expertizei. Dat fiind numărul mare de opere de artă ce trebuie supuse acestei proceduri, raportul nu a fost încă întocmit, aşa încât judecătorii gălăţeni, în completul format din magistraţii Irina Alexandra Boldea şi Doru Benescu, au fost nevoiţi să amâne cauza. Noul termen de judecată în proces a fost stabilit pentru data de 6 mai, la ora 8.30.
 
Procesul pentru Colecţia de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă, ce a fost donată Muzeului din Topalu de către doctorul Gheorghe Vintilă, a început când Mario Vintilă a solicitat în instanţă revocarea donaţiei.
 

Cazul, ajuns la Galaţi în urmă cu doi ani

 
După mai multe etape de judecare şi rejudecare, procesul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Galaţi, ca urmare a solicitării privind strămutarea dosarului de la Constanţa, formulată de Mario Vintilă. După ce a analizat această cerere de strămutare, dar şi motivele pentru care a fost solicitată o astfel de măsură, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis scoaterea dosarului de pe rolul Curţii de Apel Constanţa şi transmiterea lui către Curtea de Apel Galaţi.
 
Cazul a fost înregistrat la instanţa gălăţeană în urmă cu doi ani, la data de 5 martie 2018. De atunci şi până în prezent, s-au admis o serie de probe cerute în proces. Expertiza efectuată asupra operelor de artă este una dintre probele administrate. În contextul în care raportul expertizei nu este gata încă, procesul nu poate înainta, astfel că judecătorii au decis să amâne dosarul.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut dacă expertiza va fi finalizată şi dacă raportul va putea fi întocmit până la termenul din data de 6 mai.
 
Citeşte şi:
 
Lupta pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Mâine ar putea fi prezentat raportul expertizei
 

13 februarie - ziua de care ar putea depinde soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii