Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Nou motiv de pretinsă nelegalitate“ Disputa pentru Lacul Siutghiol, în atenția judecătorilor

ro

10 Nov, 2020 00:00 1880 Marime text
  • Prin hotărârea primei instanțe, municipalitatea era obligată la plata sumei totale de peste 120.000 de lei.
  • Atât Consiliul Local al Municipiului Constanța, cât șiMunicipiul Constanța prin Primar au declarat apel împotriva acestei hotărâri.
  • Tribunalul Constanța a decis la ultima înfățișare să acorde un nou termen „pentru ca intimata (nr., ABADL) să își exprime punctul de vedere în raport de noul motiv de pretinsă nelegalitate invocat de apelanți (nr., CLC și Municipiul Constanța prin Primar)“.
 
Magistrații Tribunalului Constanța au acordat un nou termen în procesul în care ABADL se judecă pentru serviciile de gospodărire a Lacului Siutghiol cu municipalitatea constănțeană.
 
După ce procesul a fost câștigat la fond de către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, atât Consiliul Local al Municipiului Constanța, cât șiMunicipiul Constanța prin Primar au declarat apel împotriva hotărârii primei instanțe.
 
Acum, cazul se află în atenția Tribunalului Constanța, care a decis la ultima înfățișare să acorde un nou termen, în februarie 2021, „pentru ca intimata (nr., ABADL) să își exprime punctul de vedere în raport de noul motiv de pretinsă nelegalitate invocat de apelanți (nr., CLC și Municipiul Constanța prin Primar)“.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, prin hotărârea primei instanțe, municipalitatea era obligată la plata sumei totale de peste 120.000 de lei.
 
Conform actelor de la dosar, deși o suprafață de 1077,22 ha din cuveta Lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, a fost predată în administrarea CLC, părțile nu s-au înțeles pentru a semna contractul pentru serviciile de gospodărire pe care urma să le realizeze Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.
 

Contractul nu a fost semnat

 
În proces, ANAR-ABADL a reclamat că cei doi pârâți, respectiv Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța, ar fi refuzat să semneze contractul.
 
În replică, municipalitatea a susținut că ANAR-ABADL nu ar fi justificat cheltuielile pretinse prin contract.
 
Magistrații Judecătoriei Constanța, prima instanță care a analizat cazul, au ajuns la concluzia că solicitările ANAR-ABADL sunt întemeiate.
 
În Hotărârea nr. 1413/2020 a Judecătoriei Constanța, pe care municipalitatea a atacat-o la Tribunal, se arată, potrivit www.rolii.ro:
 
„Vinovăția pârâților rezultă pe de o parte din faptul că refuzul de a curs solicitărilor repetate ale reclamantei de a perfecta contractul de prestare a serviciilor și de a reglementa condițiile în care reclamanta- în calitate de prestator al serviciilor enumerate în Actul adițional nr 1/04.05.2015 al Protocolului nr. (...)/25.06.2013 încheiat între Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Consiliul Local al Municipiului Constanța, urma a-și îndeplini atribuțiile. Pe de altă parte, vinovăția pârâților rezultă din refuzul de a achita contravaloarea serviciilor prestate de către pârâți, iar potrivit art. 1357 C civ, autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai ușoară culpă“.
 
Pe cale de consecință, municipalitatea a fost obligată la plata sumei de 119.341,46 lei reprezentând debit, precum şi la plata dobânzii legale în cuantum de 6009,14 lei, către ABADL.
 
În acest context, rămâne de văzut cum se va desfășura procesul la termenul stabilit pentru luna februarie 2021.
 
Citește și:

„Acțiune în răspundere delictuală“ Municipiul Constanța și Consiliul Local, bune de plată pentru Lacul Siutghiol. De ce a fost nevoie de proces
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii