Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi termene de judecată pentru Avraham Morgenstern şi fraţii Mazăre (rechizitoriu)

ro

21 Apr, 2017 00:00 2716 Marime text
Iniţial, dosarul a fost judecat de Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, recent condamnată într-o altă cauză, pentru luare de mită.
 
Mihaela Raluca Andraş şi Ruxandra Grecu, din Curtea de Apel Bucureşti, vor redeschide azi dosarul în care afaceristul israelian Avraham Morgenstern, apropiat al fostului primar al Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, a fost condamnat în primă instanţă la 12 ani de detenţie, pentru o presupusă evaziune fiscală de 10 milioane de euro. Şedinţa de judecată este programată pentru ora 12.00.
 
Avraham Morgenstern este judecat şi în cauza denumită generic „Dosarul Campusului Henri Coandă“ -, alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, dar şi de fratele acestuia, fostul senator Alexandru Mazăre. În cauză, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat şi au obţinut arestarea în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg. Şi acest dosar are termen azi, însă procesul are loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Revenind la cauza în care Avraham Morgenstern a fost condamnat în primă instanţă la 12 ani de detenţie, Tribunalul Bucureşti i-a aplicat afaceristului israelian pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a se afla pe teritoriul României şi a dreptului de a fi administrator, fondator sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei principale. Mai mult decât atât, Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român şi i-a obligat în solidar pe inculpaţi (Avraham Morgenstern şi SC Shapir Structures SRL) la plata sumei de 53.836.994,87 de lei, reprezentând presupusul prejudiciu adus bugetului de stat şi nerecuperat, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, calculate de la data săvârşirii faptelor şi până la data plăţii efective.
 
Avraham Morgenstern a fost deferit Justiţiei la începutul lunii februarie 2015. În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 2009-2014, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte“.
 
„În aceeaşi perioadă, inculpatul a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro“, potrivit DNA.
 
Iniţial, dosarul a fost judecat de Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, recent condamnată într-o altă cauză, pentru luare de mită.

Citeşte şi: 

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Avraham Morgenstern - prejudiciu, peste 10.000.000 de euro (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii