Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Milionarul Virgil Călina, protagonist într-un proces civil, la Judecătoria Constanța. Despre ce este vorba

ro

13 Apr, 2021 00:00 5413 Marime text
  • Omul de afaceri Virgil Călina a deschis procesul, pentru a-și asigura prin curtea unor vecini accesul la terenul pe care îl deține pe bulevardul Aurel Vlaicu, din Constanța.
  • Deschis în 2016, dosarul a fost recent soluționat în primă instanță de către magistrații Judecătoriei Constanța.
  • Cazul încă se judecă, după ce vecinii acționați în instanță au declarat apel împotriva primei hotărâri.
  • Tribunalul Constanța a fixat următoarea înfățișare în proces pe data de 14 septembrie 2021.

Un contract de vânzare-cumpărare încheiat în 2003, pentru un teren de circa 1.500 mp situat pe bulevardul Aurel Vlaicu din oraș, l-a adus pe milionarul Virgil Călina în prim-planul unui proces civil, la Judecătoria Constanța.

Omul de afaceri a deschis procesul, pentru a-și asigura accesul prin curtea unor vecini la terenul pe care îl deține, dat fiind că „nu există un acces direct și mai scurt către drumul public decât prin interiorul proprietății pârâților“.

Deschis în 2016, dosarul a fost recent soluționat în primă instanță de către magistrații Judecătoriei Constanța, însă cazul încă se judecă, după ce vecinii acționați în instanță au declarat apel împotriva primei hotărâri.

În această situație, dosarul cu numărul 69/212/2016 se află acum în atenția Tribunalului Constanța, unde s-a stabilit de curând acordarea unui nou termen de judecată pentru luna septembrie 2021, dată fiind lipsa raportului de expertiză.


Care sunt părțile din dosar

Părți în dosar sunt SC De Silva Intermed, Virgil Călina și Meda de Silvania Călina, în calitate de reclamanți și, respectiv, Seit Memet Niazi și Seit Memet Bedihan, în calitate de pârâți, obiectul dosarului fiind reprezentat de „servitute“.

Potrivit Hotărârii nr. 4026/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex, în cererea de chemare în judecată Virgil Călina și ceilalți reclamanți au solicitat instanței să dispună „constituirea, întinderea și modul de exercitare al dreptului de trecere pe terenul pârâților și obligarea acestora la respectarea acestui drept“.

De asemenea, aceștia au mai solicitat ca instanța să dispună și „constituirea, întinderea și modul de exercitare al dreptului de trecere pentru utilități pe terenul pârâților și obligarea acestora la respectarea acestui drept“, dar și „notarea dreptului de trecere în cartea funciară a reclamanților, cât și a pârâților“, potrivit www.rolii.ro.

„În motivare, reclamanții au precizat că sunt proprietarii imobilului situat în planul II al intersecției situate în (...), în suprafață de 1509 mp, înregistrat la Cartea Funciară a Municipiului Constanța cu nr Cărții funciare (...), dobândit prin Contractul de vânzare-cumpărare nr. 6590 din 15.10.2004, proprietarii fiind Călina Virgil, căsătorit cu Călina Meda de Silvania în cotă de 1/2 și S.C. DE Silva Intermed SRL în cotă de ½“, se arată în Hotărârea nr. 4026/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe www.rolii.ro.

Totodată, „s-a arătat că pârâții sunt proprietarii fondului aservit, acesta fiind dobândit prin Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1194/10.04.2003 de la vânzătoarea Municipiul Constanța, prin Primar“.

Conform sursei citate, „reclamanții au arătat că terenul acestora este lipsit de acces direct la drumul public și că, potrivit schiței de amplasare la fața locului, nu există un acces direct și mai scurt către drumul public decât prin interiorul proprietății pârâților“.


„Prejudicii însemnate“

În replică, pârâții au argumentat că există și alte modalități de acces care nu ar perurba folosința lor.

„Aceștia au arătat că un eventual acces cu utilaje grele prin curtea lor le-ar aduce prejudicii însemnate și că nu se știe cât de des va fi uzitată curtea acestora, în ce măsură se va contribui la repararea carosabilului și cum se va contribui la asigurarea pazei în zonă în mod echitabil. Totodată, s-a arătat că terenul pârâților este deținut de către societăți care au obiect de activitate în domeniul auto, iar o circulație intensă pe terasament ar echivala cu o aglomerare în curtea acestora a autovehiculelor de tonaj mediu și mare, astfel încât activitatea chiriașilor ar putea fi perturbată“, potrivit documentului citat pe www.rolii.ro.

Totodată, în Hotărârea nr. 4026/2020 a Judecătoriei Constanța se arată că vecinii dați în judecată au formulat cerere reconvențională prin care au solicitat obligarea reclamanților la plata unei despăgubiri în cuantum de 2000euro/lună de la momentul rămânerii definitive a hotărârii.

Totuși, familia Călina a răspuns la această cerere și au arătat că accesul la bulevardul Aurel Vlaicu este imposibil din punct de vedere tehnic din cauza caracterului acestuia de drum european și a pantei de înclinație mare din zona terenului reclamanților

Mai mult, aceștia au precizat că „în trecut accesul anterior se făcea pe același teren, iar autorul comun a fost Municipiul Constanța, care la momentul înstrăinării nu a prevăzut obligația de asigurare a accesului, deși se impunea“.


Suma are un caracter excesiv

Legat de suma solicitată, familia Călina a arătat, prin reprezentanții săi legali că suma solicitată are un caracter excesiv, „având în vedere că valoarea totală a suprafeței de teren afectate de servitute este de 7.950 euro“.

În urma deliberărilor, magistrații Secției Civile a Judecătoriei Constanța au admis în parte acțiunea deschisă de Virgil Călin și au constituit în favoarea acestuia și a celorlalți reclamanți un drept de trecere pe terenul pârâților pe o suprafață totală de 508 mp.

De asemenea, instanța a stabilit un drept de trecere pe terenul pârâților pe „traseul rectiliniu de lungime 82,54 mp“.

Prin aceeași sentință, Judecătoria Constanța a decis ca familia Călina să le achite lunar vecinilor suma de 241,36 de euro începând cu momentul rămânerii definitive a hotărârii.

Așa cum am precizat anterior, cazul a ajuns la Tribunalul Constanța în urma acestei decizii, dat fiind apelul declarat de vecinii familiei Călina.


Citește și:

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, chemat în instanţă de milionarul Virgil Calina. Mărul discordiei - o investiţie imobiliară din Mamaia


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii