Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mamă bătută de concubinul italian şi acuzată că şi-ar fi răpit propriul copil

ro

16 Sep, 2016 00:00 3278 Marime text
Români, atenţie mare când vă îndrăgostiţi peste hotare şi decideţi să aveţi un copil în străinătate! În cazul în care relaţia cu părintele străin nu mai merge şi vreţi să veniţi cu micuţul în ţară, riscaţi ca justiţia de la noi să îl încredinţeze înapoi celuilalt părinte, de peste hotare. A păţit-o o mămică de la noi, care a pierdut procesul pentru cel mic intentat de concubinul din Italia, cel care, totodată, este şi tatăl micuţului.
 
Povestea femeii a început în 2009, când s-a născut, în România, băieţelul acesteia, din relaţia de concubinaj pe care o avea cu un cetăţean italian. La instanţa de judecată în faţa căreia mama a ajuns după ce italianul i-a intentat proces, aceasta a declarat că tatăl copilului a refuzat de la bun început să îl recunoască şi nici nu s-ar fi arătat foarte interesat de creşterea lui. Cu toate acestea, a susţinut femeia, ea nu a încercat niciodată să îl despartă pe tată de copilul său, făcând tot posibilul ca cei doi să se apropie.

Agresiuni fizice

În acest sens, femeia a fost de acord să meargă în Italia cu cel mic, unde, ulterior, minorul a fost recunoscut de tatăl său şi a primit cetăţenia italiană, alături de cea română. Totuşi, pentru că relaţia dintre cei doi părinţi nu îşi revenea, iar tatăl o agresa fizic pe mamă, potrivit propriilor susţineri ale acesteia, şi, totodată, nu se arăta interesat de îngrijirea micuţului, mama a decis să revină în ţară cu cel mic, unde se ocupa de creşterea sa alături de bunică.
 
„Deşi a acceptat să-l recunoască pe minor, tatăl pârât nu a menţinut niciodată o relaţie efectivă cu acesta, niciodată nu s-a îngrijit de soarta copilului şi niciodată nu a ajutat-o pe mamă în întreţinerea acestuia, nici financiar şi nici moral“, a susţinut mama, în întâmpinarea depusă la instanţă. Mai departe, aceasta a arătat că, „în scurta perioadă în care a locuit în Italia, reclamantul se purta foarte urât cu pârâta şi cu minorul, a agresat-o fizic de nenumărate ori, uneori chiar şi în prezenţa minorului. (…) În vara anului trecut, deoarece nu primea niciun sprijin financiar din partea reclamantului şi nu reuşise să-şi găsească un serviciu stabil, pârâta a decis, de comun acord cu reclamantul, să se întoarcă în ţară însoţită de copil“. Aceasta este, pe scurt, varianta femeii.

Veniţi în România pentru vacanţă

De partea cealaltă, bărbatul a declarat că lucrurile nu au stat deloc aşa cum pretinde mama copilului. De altfel, şi Tribunalul a reţinut faptul că micuţul a locuit, începând cu a doua lună a naşterii sale, cu tatăl şi cu mama sa, în Italia, până în iulie 2012, când mama l-a adus în ţară. „În primele zile ale lunii iulie 2012, mama pârâtă şi copilul au plecat în România, cu acordul tatălui, sub pretextul petrecerii unei scurte vacanţe la Craiova, urmând să revină în Italia după o lună“, au arătat judecătorii de la Tribunal.
 
Mai departe, pentru că femeia nu s-a mai întors în Italia deloc cu copilul, pe data de 26 noiembrie 2012, tatăl a sesizat Autoritatea Centrală din Italia, solicitând reîncredinţarea copilului. Pe parcursul procesului din România, femeia a fost supusă unui interogatoriu din partea tatălui celui mic, iar din răspunsurile sale la întrebări a reieşit faptul că totuşi şi tatăl contribuia la întreţinerea micuţului. În aceste condiţii, Tribunalul i-a dat dreptate tatălui şi a hotărât înapoierea micuţului la reşedinţa din Italia.

Nu au fost audiaţi martorii

Pe de altă parte, femeia a atacat hotărârea Tribunalului la Curtea de Apel, unde a susţinut că nu au fost administrate la Tribunal probele cu martorii care să vorbească despre traiul greu pe care îl avea alături de concubinul italian. Totodată, mama copilului a susţinut că nu a plecat din Italia fără ca tatăl copilului să ştie de plecarea lor şi că tocmai faptul că micuţul a fost recunoscut de tată abia după trei ani denotă lipsa acestuia de interes în creşterea minorului.

Amendă pentru neînapoierea copilului

Cu toate acestea, şi judecătorii Curţii de Apel i-au dat dreptate tatălui cetăţean străin şi au hotărât, la sfârşitul lunii noiembrie 2013, ca micuţul să fie trimis înapoi în Italia, la tatăl său. În cazul în care mama nu voia să înapoieze copilul tatălui, trebuia să achite o amendă de 2.500 de lei în favoarea statului român, pentru nepunerea în aplicare a sentinţei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii