Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistrații constănțeni abordează un subiect de interes național. Coronavirusul, izolarea la domiciliu și degenerarea relațiilor în familie

ro

10 Apr, 2020 00:00 3042 Marime text

Situație atipică în justiția din Constanța, în cazurile de violență în familie, în contextul epidemiei de Coronavirus. Judecătorii vorbesc despre degenerarea relațiilor de familie pe fondul izolării impuse prin ordonanțele militare. Un aspect foarte important pus pe tapet, demn de toată atenția în contextul actual, îl reprezintă stările conflictuale ce pot apărea ori se pot amplifica din cauza zilelor de izolare în familie. Concret, magistrații Judecătoriei Constanța au fost solicitați să intervină pentru a soluționa un proces în care se cerea emiterea unui ordin de protecție.
Foarte important, pe parcursul judecării cauzei, în favoarea celui reclamat ca fiind agresor s-a pledat pentru empatie și compasiune, pe motiv că acesta nu ar avea unde să se ducă, pe fondul epidemiei de Coronavirus. La rândul lor, judecătorii au apreciat că „starea conflictuală specifică degenerării relațiilor de familie, probabil pe fondul măsurilor de izolare dispuse în contextul evoluției pandemiei COVID 19, nu are aptitudinea de a justifica de o manieră rezonabilă emiterea unui ordin de protecție, o astfel de măsură nefiind proporțională cu starea de pericol afirmată“.
 

Tatăl a cerut ordin împotriva fiului

Caz inedit pe rolul Judecătoriei Constanța. Potrivit Sentinței civile pronunțate de instanță în data de 2 aprilie 2020, magistrații au analizat un caz de violență domestică ivit în urma unei neînțelegeri între tată și fiu. În mod inedit, în timpul procesului, avocatul agresorului reclamat (fiul) a cerut, printre altele, ca acesta să nu fie dat afară din casă, pe motiv că nu are altă locuință, iar, în contextul epidemiei de Coronavirus, „ar fi iresponsabil ca acesta să fie obligat să își petreacă următoarele luni în stradă“.
Din datele oficiale consemnate în hotărârea judecătorilor din 2 aprilie, citată pe Jurindex, se arată că fiul a fost dat în judecată de către tatăl său, care a solicitat emiterea unui ordin de protecție a sa împotriva fiului. Motivul ce a stat la baza solicitării, după cum se arată în actele oficiale menționate pe www.rolii.ro, ar fi o altercație dintre cei doi, produsă în ziua de 30 martie. La momentul întoarcerii tatălui de la muncă, fiul l-ar fi așteptat în fața apartamentului în care locuiesc împreună și i-ar fi solicitat să poarte o discuție „ca între bărbați“. Pentru că tatăl nu a fost de acord cu discuția și i-a solicitat fiului să îi lase în pace. În acest context, susține tatăl, fiul ar fi început să îl agreseze.
Parchetul Judecătoriei Constanța a emis un ordin de protecție provizoriu în această situație, iar, ulterior, cazul a ajuns la Judecătoria Constanța.
Totuși, în fața instanței de judecată, avocatul din oficiu al fiului reclamat a pledat pentru respingerea ordinului de protecție. Apărătorul a argumentat că nu sunt clare circumstanțele în care s-a produs agresiunea, dar și faptul că din spusele mamei rezultă că fiul nu ar fi chiar atât de periculos. Foarte interesant este următorul aspect din pledoaria avocatului: „pe de altă parte, trebuie avută în vedere și situația actuală din țară, reprezentată de epidemia de Coronavirus, iar cum din spusele reclamantului și ale mamei pârâtului (nr., fiul) rezultă că acesta nu ar avea altă locuință, ar fi iresponsabil ca acesta să fie obligat să își petreacă următoarele luni în stradă“.
 

Argumentele instanței

La finalul dezbaterilor, magistrații Judecătoriei Constanța au decis să respingă cererea privind emiterea ordinului de protecție. Printre aspectele menționate în hotărârea judecătorilor se arată faptul că „procedura ordinului de protecție nu a fost concepută pentru a fi utilizată în cadrul oricăror dispute de familie“.
Mai departe, judecătorii au arătat că „pârâtul a părăsit locuința, potrivit celor arătate de reclamant, aflându-se pe stradă și, din câte știe reclamantul, fără a deține cheia apartamentului, întrucât aceasta i-a fost luată la Poliție“. Astfel, instanța a apreciat că „în acest context, nu s-ar mai putea reține existența unei stări de pericol concret și efectiv pentru viața, integritatea fizică ori psihică ori libertatea reclamantului, printr-un act de violență exercitat de pârât“.
De asemenea, importantă este și consemnarea judecătorilor potrivit căreia „starea conflictuală specifică degenerării relațiilor de familie, probabil pe fondul măsurilor de izolare dispuse în contextul evoluției pandemiei COVID 19, nu are aptitudinea de a justifica de o manieră rezonabilă emiterea unui ordin de protecție, o astfel de măsură nefiind proporțională cu starea de pericol afirmată“.
În întreg acest context, cererea de a se emite ordinul de protecție a fost respinsă.


Citește și:

Coronavirus. Constanța a înregistrat decesul 200 al României. Este o femeie. Cea mai tânără dintre toți care au murit
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii