Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucica Simona Căpăţînă, soţia fostului manager al Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a bătut palma cu DNA

ro

07 Nov, 2016 16:48 5322 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatei CĂPĂŢÎNĂ LUCICA SIMONA, aflată sub control judiciar, administrator de fapt al mai multor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de spălarea banilor în forma continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011 – 2016, inculpata Căpăţînă Lucica Simona a dobândit sau a dispus transferul sumelor totale de 1.262.218,43 lei şi 233.660 euro din conturile mai multor societăți comerciale și firme off-shore, în scopul ascunderii ori disimulării adevăratei provenienţe a banilor, cunoscând faptul că aceste sume de bani proveneau din activitatea infracțională desfășurată de inculpatul Căpățînă Dănuț, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, în perioada 2009 - 2016.
O parte din sumele de bani menționate anterior fuseseră primite cu titlu de mită de către inculpatul Căpățînă Dănuț de la reprezentanții mai multor societăți comerciale, în contextul încheierii, derulării în bune condiții și plății la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța și firmele respective (comunicat nr. 1144/VIII/3 din 31 august 2016).
Totodată, restul sumelor de bani au provenit și din încheierea, de către același inculpat, a șase contracte având ca obiect servicii de secretariat și recepție cu societatea comercială MARA INVESTCOM S.R.L (comunicat nr. 1290/VIII/3 din 19 octombrie 2016).
Banii respectivi au fost folosiți de către inculpata Căpăţînă Lucica Simona pentru achiziționarea de vacanțe în străinătate de la agenții de turism, efectuarea de plăţi cu cardul în interes personal, diferite plăți către alte societăți comerciale, etc.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui autoturism de lux și a unui imobil ce aparțin inculpatei Căpăţînă Lucica Simona.

În prezența apărătorului ales, inculpata Căpăţînă Lucica Simona a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Căpăţînă Lucica Simona va presta, o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Constanța.
Totodată, procurorii anticorupție au solicitat instanței sesizate și dispunerea confiscării speciale de la inculpată a sumelor totale de 1.262.218,43 lei şi 233.660 euro (sau echivalentul în RON a acestora la data executării prezentei hotărâri).

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpata Căpăţînă Lucica Simona, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Cu privire la inculpatul Căpățînă Dănuț, cu referire la cele expuse anterior, procurorii anticorupție dispuseseră anterior trimiterea în judecată a acestuia în două dosare distincte pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție (dosare mediatizate prin comunicatele nr. 1144/VIII/3 din 31 august 2016 și nr. 1290/VIII/3 din 19 octombrie 2016).

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii