Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitaţie trucată la ISU „Dobrogea”? Judecata lui Viorel Costache, fostul şef al pompierilor, amânată

ro

16 Sep, 2016 00:00 2942 Marime text
Laura Monica Tănase, judecător al Tribunalului Constanţa, a amânat, pentru data de 21 octombrie, dosarul în care Viorel Costache, fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, a fost deferit Justiţiei, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
Noul termen a fost acordat pentru ca inculpaţii din cauză să-şi angajeze apărători.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari, iar magistraţii au mai dispus trimiterea în judecată a lui Constantin Miroiu, fostul şef al Serviciului Logistic din ISU „Dobrogea“, a Virgiliei Crina Ciochină, fostul contabil-şef al inspectoratului, şi a Vasilicăi Vasile, fost angajat în cadrul aceluiaşi serviciu.
 
În prezenta cauză a fost trimis în judecată şi Viorel Cobzariu, administrator al unei societăţi comerciale, la data presupusei fapte.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada 2008 - 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, inculpaţii Costache Viorel, Miroiu Constantin, Ciochină Virgilia Crina şi Vasile Vasilica, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme administrate de inculpatul Cobzariu Viorel, costurile manoperei şi materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei“.
 
„Concret, inculpatul Costache Viorel, în calitate de inspector-şef al ISU Constanţa, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate. În acelaşi context, inculpatul Miroiu Constantin, în calitate de şef serviciu logistic, a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi a materialelor pentru proiectul respectiv, iar inculpata Ciochină Virgilia Crina, în calitate de contabil-şef, a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de inculpata Vasile Vasilica, subordonată a inculpatului Miroiu Constantin“, potrivit DNA.
 
„În aceleaşi circumstanţe, inculpatul Cobzariu Viorel a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate, şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie“, mai arată cei de la Anticorupţie.
 
Amintim că, în luna iunie, Curtea de Apel Constanţa a exclus din dosar raportul de constatare întocmit de specialistul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 31.03.2015.
 
Viorel Costache a fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul angajărilor aparent ilegale. În noiembrie 2015, el a fost eliberat condiţionat.

Citeşte şi 

Veste proastă pentru DNA!
Un raport de constatare, exclus de judecători în dosarul foştilor şefi ai ISU „Dobrogea“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii