Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitația Primăriei Constanța pentru consultanță juridică privind retrocedările, atacată în instanță de o firmă de avocatură din București

ro

11 Dec, 2020 00:00 2584 Marime text
  • Este vorba despre cauza cu numărul 18664/3/2020, înregistrată inițial la Tribunalul București, Secția a II-a Contencios administrativ și fiscal.
  • Părți în cauză sunt firma de avocatură din Capitală SCPA PSBH Popescu, Nicolau & Asociații, în calitate de reclamant, și, respectiv, Municipiul Constanța și Primăria Municipiului Constanța, în calitate de pârâți.
  • Licitația a fost organizată pentru atribuirea contractului pentru „Servicii de consultanță, asistență și și reprezentare juridică în vederea soluționării notificărilor formulate în baza Legii nr.10/2001“.

Primăria Constanța a ajuns în atenția judecătorilor după ce o firmă de avocatură din Capitală a contestat licitația organizată de municipalitate pentru consultanță juridică.

Mai exact, este vorba despre contractul pentru „Servicii de consultanță, asistență și și reprezentare juridică în vederea soluționării notificărilor formulate în baza Legii nr.10/2001“.
 

Dosarul, ajuns la Curtea Supremă

Cazul a fost înregistrat inițial la Tribunalul București, însă magistrații acestei instanțe l-au declinat în favoarea colegilor de la Tribunalul Constanța, apreciind că dosarul este de competența instanței de la malul mării.

La rândul lor, judecătorii Tribunalului Constanța au considerat că nu le aparține competența de soluționare a cauzei, aceasta fiind, în opinia instanței, a Tribunalului București.

Dat fiind că niciuna dintre instanțe nu consideră că are competența teritorială de a soluționa dosarul, acesta a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, pentru a soluționa conflictul negativ de competență ivit.

Cu alte cuvinte, Curtea Supremă va decide cine are competența teritorială să judece dosarul.

Concret, este vorba despre cauza cu numărul 18664/3/2020, înregistrată inițial, așa cum am precizat anterior, la Tribunalul București, Secția a II-a Contencios administrativ și fiscal.

Părți în cauză sunt firma de avocatură din Capitală SCPA PSBH Popescu, Nicolau & Asociații, în calitate de reclamant, și, respectiv, Municipiul Constanța și Primăria Municipiului Constanța, în calitate de pârâți.
 

Contract cu o valoare estimată la 731.500 de lei, fără TVA

În Hotărârea nr. 1339/2020 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, se arată că firma de avocatură a formulat „contestație împotriva Răspunsului la plângerea prealabilă emis sub nr.(...)/09.07.2020, a Raportului procedurii nr.(...) din 04.06.2020 și a actelor anterioare emise în cadrul procedurii de achiziție publică pentru atribuirea contractului având ca obiect «Servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică în vederea soluționării notificărilor formulate în baza Legii nr.10/2001»“, conform www.rolii.ro.

Facem mențiunea că, potrivit Anunțului de participare prin procedură simplificată proprie, publicat pe site-ul Primăriei Constanța și care poate fi accesat în Secțiunea Document, valoarea estimată a contractului era de 731.500 de lei, fără TVA.

Pentru a reveni la proces, se mai arată în Hotărârea nr. 1339/2020 că „s-a solicitat anularea Răspunsului nr. (...)/09.07.2020, emis față de notificarea prealabilă înregistrată sub nr. (...)/09.06.2020, completată prin notificarea înregistrată sub nr. (...)/18.06.2020“.

De asemenea, conform sursei citate, s-a solicitat, de asemenea, „anularea comunicării privind rezultatul procedurii și a Raportului procedurii nr. (...)/04.06.2020, prin care oferta înaintată de reclamantă a fost clasată pe locul al treilea, reevaluarea ofertelor clasate pe locurile I, II și III, conform Raportului nr. (...)/04.06.2020, emis în cadrul procedurii de achiziție publică pentru atribuirea contractului având ca obiect «Servicii de consultanță, asistență și și reprezentare juridică în vederea soluționării notificărilor formulate în baza Legii nr.10/2001» și obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată“.

Firma de avocatură reclamantă a arătat că „în calitate de ofertant, a depus întreaga documentație conform cerințelor prevăzute în caietul de sarcini și anunțul de participare, oferind cu promptitudine clarificări cu ocazia fiecărei solicitări adresate de Autoritatea contractantă“, potrivit www.rolii.ro.
 

Oferta clasată pe primul loc

„În urma evaluărilor, au fost declarate conforme propunerile tehnice depuse de contestatoarea P. P. N. și Asociații, propunerea depusă de Cabinet avocat T. V. V. V. și propunerea tehnică depusă de T. & Asociații - Societatea civilă de avocaj, fiind declarată inacceptabilă propunerea Cabinetului de a vocat S. C.“, se mai arată în Hotărârea 1339/2020, citată pe www.rolii.ro.

Ca o completare, menționăm că, potrivit documentelor afișate pe site-ul Primăriei Constanța, contractul a fost atribuit Cabinetului de Avocat „Topor Vârban Valentina Violeta“, din Capitală.

Se arată în documentul încheiat de primărie și cabinetul de avocat faptul că „valoarea contractului nu va depăși suma de 355.500 de lei, fără TVA, luând în considerare cantitatea de 350 de dosare de notificare, 250 de dosare civile/fond, 200 de dosare civile/cale ordinară de atac și 20 dosare civile/cale extraordinară de atac“.

Pentru a reveni la cele solicitate de firma ce contestă licitația, se mai arată în hotărârea Tribunalului că „prin Notificarea prealabilă (...) contestatoarea a solicitat acesteia (nr., Primăriei Constanța) procedeze la remedierea încălcărilor legislației privind achizițiile publice intervenite în legătură cu procedura de achiziție publică pentru atribuirea contractului având ca obiect «Servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică în vederea soluționării notificărilor formulate în baza Legii nr. 10/2001», cu următoarele consecințe: 1 Anularea comunicării privind rezultatul procedurii și a Raportului procedurii nr. (...)/04 06.2020, prin care oferta subscrisei a fost clasată pe locul al treilea; 2.Reevaluarea ofertelor clasate pe locurile I, II si III, conform Raportului procedurii nr. (...)/04.06.2020“.
 

Solicitările, apreciate ca neîntemeiate

„Prin răspunsul la notificarea prealabilă nr. (...)/09.07.2020, Primăria Municipiului Constanța a apreciat neîntemeiate solicitările contestatoarei. Reclamanta a susținut că, în calitate de ofertant, a depus întreaga documentație conform cerințelor prevăzute în caietul de sarcini și anunțul de participare, oferind cu promptitudine clarificări cu ocazia fiecărei solicitări adresate de autoritatea contractantă“, potrivit www.rolii.ro.

După mai multe argumente aduse de firma din București, se mai arată în hotărâre că „se mai invocă încălcarea cerințelor de calificare ale ofertelor clasate pe locul I și II și nejustificarea prețului neobișnuit de scăzut ofertat de Cabinet de Avocat «T. V. V. V.» și încălcarea principiului nediscriminării“.
 

Excepții invocate

În replică, reprezentanții Primăriei Constanța au invocat, prin întâmpinare, excepția necompetenței teritoriale, excepția tardivității, excepția lipsei de interes, iar pe fond au solicitat respingerea contestației ca nefondată.

Așa cum am precizat, Tribunalul București a admis excepția necompetenței teritoriale și a trimis dosarul la Constanța, unde, de această dată, s-a invocat de către intanță și s-a admis excepția necompetenței teritoriale.

În această situație, rămâne la latitudinea Înaltei Curți de Casație și Justiție să decidă cui revine competența teritorială de soluționare a cazului.

În prezent, cazul a fost deja înregistrat la Curtea Supremă, unde se află în procedura de filtru.


Citește și:

Contract de asistenţă juridică pentru dosarele pe Legea 10/2001
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii