Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Kovesi „DNA nu face dosare politice. Noi investigăm persoane care dețin funcții publice“

ro

10 Nov, 2016 16:56 1562 Marime text
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a reiterat, astăzi, la Chișinău, că 'DNA nu face dosare politice'. În cadrul Forumului Republica Moldova- România în domeniul justiției, ea a spus că investigațiile procurorilor anticorupție au în vedere faptele persoanelor care dețin funcții publice, nu calitatea de politician.
 

„Au fost ani în care DNA a fost acuzată — și sper că cu această ocazie am să dărâm un mit — și anume că DNA face dosare politice. Pot să vă spun că printre persoanele cărora noi le-am solicitat ridicarea imunității sau care au fost investigare și trimise în judecată se regăsesc oameni care făceau parte din aproape toate partidele politice din România. Este important de spus că noi nu investigăm politicieni. Nu ne interesează dacă un politician aparține unui partid sau dacă face politică. Noi investigăm persoane care dețin funcții în instituții publice“, a afirmat Kovesi.

 
Ea a subliniat că independența DNA poate fi confirmată prin numărul mare de demnitari în cazul cărora s-a dispus ridicarea imunității, incolusiv parlamentari, miniștri sau prim-miniștri.
 
În 2015, DNA a cerut ridicarea imunității în cazul a șase deputați, un senator și un judecător al Curții Constituționale.
 
Pe de altă parte, șefa DNA a precizat că una dintre prioritățile instituției pe care o conduce este aceea de confiscare a averilor dobândite ilegal.
 

„Din perspectiva mea, orice soluție de condamnare cred că este lipsită de eficiență dacă nu reușim în același timp să recuperăm prejudiciile cauzate statului sau dacă nu reușim ca persoanelor care s-au îmbogățit ilicit să le confiscăm averile. De aceea, în ultima perioadă de timp, acest lucru a fost o prioritate', a adăugat Kovesi la forumul cu tema 'Reforma justiției și lupta împotriva corupției în perspectiva europeană“.

 
Aceasta a subliniat că realitatea a confirmat faptul că în foarte multe situații 'persoana anchetată acceptă mai curând să meargă în pușcărie, să fie privată de libertate decât să i se confiște averea'.
 
Procurorul-șef anticorupție consideră că, dacă statul ar reuși să valorifice bunurile confiscate ca urmare a dobândirii ilegale a acestora, veniturile la bugetul de stat ar depăși 500 milioane de euro.
 

„Într-un an, procurorii DNA au indisponibilizat bunuri și valori de jumătate de miliard de euro. Poate 500 de milioane de euro nu pare o sumă foarte mare, dar, ca să vă faceți o idee, în România salariile medicilor într-un an sunt 300 de milioane de lei, deci am putea dubla salariile medicilor dacă această sumă ar fi executată efectiv sau am putea cofinanța proiectul de autostrăzi pe următorii trei ani“, a mai precizat Kovesi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii