Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii Tribunalului, chemați să împartă dreptatea între municipalitatea constănțeană și ABADL, în litigiul pentru Lacul Siutghiol

ro

02 Sep, 2020 00:00 1505 Marime text
  • Dosarul are numărul 31036/212/2018* și a fost înregistrat recent pe rolul Secției a II-a Civile a Tribunalului Constanța.
  • Judecătorii vor analiza criticile aduse de avocații municipalității sentinței prin care au fost obligați să achite ABADL peste 120.000 de lei, legat de Lacul Siutghiol.
  • Părțile nu s-au înțeles pentru a semna contractul privind serviciile de gospodărire pe care urma să le realizeze Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral pe lac.
Litigiul civil dintre municipalitatea constănțeană și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral pentru serviciile de gospodărire a Lacului Siutghiol a ajuns în atenția judecătorilor Secției a II-a Civile a Tribunalului Constanța.
Aceștia vor analiza criticile aduse de avocații Consiliului Local Constanța hotărârii Judecătoriei, prin care li se dădea dreptate celor de la ABADL, iar municipalitatea era obligată la plata sumei totale de peste 120.000 de lei.
Inițial, apelul declarat de Consiliului Local Constanța și de Municipiului Constanța prin Primar fusese înregistrat pe rolul Secției I Civile a Tribunalului, dar a cazul a fost declinat, încă de la primul termen.
Dosarul are numărul 31036/212/2018* și a fost deschis de Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, care a dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța.
Conform actelor de la dosar, deși o suprafață de 1077,22 ha din cuveta Lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, a fost predată în administrarea CLC, părțile nu s-au înțeles pentru a semna contractul pentru serviciile de gospodărire pe care urma să le realizeze Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.
În proces, ANAR-ABADL a reclamat că cei doi pârâți, respectiv Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța, ar fi refuzat să semneze contractul.
În replică, municipalitatea a susținut că ANAR-ABADL nu ar fi justificat cheltuielile pretinse prin contract.

„Refuz de a achita contravaloarea serviciilor prestate“

Magistrații Judecătoriei Constanța, prima instanță care a analizat cazul, au ajuns la concluzia că solicitările ANAR-ABADL sunt întemeiate.
În Hotărârea nr. 1413/2020 a Judecătoriei Constanța, pe care municipalitatea a atacat-o la Tribunal, se arată, potrivit www.rolii.ro:
„Vinovăția pârâților rezultă pe de o parte din faptul că refuzul de a curs solicitărilor repetate ale reclamantei de a perfecta contractul de prestare a serviciilor și de a reglementa condițiile în care reclamanta- în calitate de prestator al serviciilor enumerate în Actul adițional nr 1/04.05.2015 al Protocolului nr. (...)/25.06.2013 încheiat între Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Consiliul Local al Municipiului Constanța, urma a-și îndeplini atribuțiile. Pe de altă parte, vinovăția pârâților rezultă din refuzul de a achita contravaloarea serviciilor prestate de către pârâți, iar potrivit art. 1357 C civ, autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai ușoară culpă“.
Pe cale de consecință, municipalitatea a fost obligată la plata sumei de 119.341,46 lei reprezentând debit, precum şi la plata dobânzii legale în cuantum de 6009,14 lei, către ABADL.
La Secția a II-a Civilă a Tribunalului, primul termen în apel a fost stabilit pentru data de 5 noiembrie, de la ora 8.30, cazul fiind în atenția completului Apel comercial 5.

Citește și:

„Acțiune în răspundere delictuală“:
Municipiul Constanța și Consiliul Local, bune de plată pentru Lacul Siutghiol. De ce a fost nevoie de proces

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii