Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:41 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii din Constanţa transmit un mesaj dur! Sunt vizaţi proprietarii câinilor agresivi. Condamnări definitive

ro

26 Jun, 2018 00:00 3429 Marime text
Magistraţii din cadrul Curţii de Apel Constanţa au dispus, ieri, condamnarea a doi bărbaţi, din municipiul Constanţa, pentru neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane. Decizia este definitivă.
 
În actul de sesizare a instanţei se arată că, în luna mai 2015, patru persoane se aflau pe o stradă din municipiul Constanţa. Alături de cei patru se afla şi un câine de talie mică. La un moment dat, din curtea unui imobil ar fi ieşit un bărbat cu un câine din rasa Pit bull, fără botniţă. Animalul era ţinut cu un lanţ, iar când a observat câinele de talie mică, a devenit foarte agresiv.
 
În acest timp, persoana vătămată şi-ar fi luat câinele şi i-ar fi reproşat inculpatului că, deşi are un animal dintr-o rasă cunoscută ca fiind agresivă, îl plimbă fără botniţă. În replică, inculpatul ar fi început să înjure persoana vătămată, context în care ar fi fost muşcată de către un alt câine agresiv, care ar fi aparţinut familiei inculpatului. În actele oficiale se mai arată că cel din urmă nu a schiţat niciun gest pentru a împiedica atacul câinelui. În continuare, un alt bărbat (din cei patru) i-ar fi cerut inculpatului să îşi bage câinii în curte, moment în care cel din urmă ar fi asmuţit câinele ţinut în lanţ, după care l-ar fi eliberat, animalul atacând şi muşcând de picior persoana vătămată.
 
Procurorii mai arată că, în timp ce aceasta era atacată şi muşcată de câinele din rasa pit bull, persoana vătămată ar fi fost lovită cu pumnul în zona feţei de către un alt bărbat (inculpat în cauză), context în care victima ar fi fost muşcată din nou de către animalul furios. Ulterior, unul dintre cei doi inculpaţi ar fi înjurat, ameninţat şi ulterior ar fi distrus o parte din gardul locuinţei în care locuiau victimele.
 
Fiind audiaţi, inculpaţii au solicitat achitarea, cererea lor fiind respinsă.
 
Iniţial, dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Constanţa, instanţă care a dispus condamnarea unuia dintre inculpaţi la un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane şi la alte şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane (în raport de cea de a doua victimă). Cel în cauză a mai luat trei luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare şi alte trei luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere. În final, judecătorii au contopit pedepsele arătate mai sus şi au aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de un an de închisoare, pe care au sporit-o cu o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv sporul de patru luni de închisoare, inculpatul urmând să execute în final pedeapsa de un an şi patru luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere.
 
Faţă de cel de-al doilea inculpat s-a luat măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de şase luni pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane. Mai mult, instanţa i-a impus acestuia obligaţia de a urma un curs de pregătire şcolară. De asemenea, una dintre părţile civile (cea care a fost lovită cu pumnul şi muşcată de două ori) a primit 10.000 de lei, cu titlu de daune morale.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa nu a fost definitivă, aceasta fiind atacată la Curtea de Apel Constanţa, care ieri a menţinut pedepsele aplicate în primă în primă instanţă. Mai mult decât atât, Curtea de Apel a dispus majorarea cuantumului daunelor morale datorate părţii civile, de la 10.000 de lei la 5.000 de euro.
 
Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

Foto cu rol ilustrativ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii