Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:14 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ionuţ Pripişi Fostul şef al Corpului de Control din Primăria Constanţa, muncă în folosul comunităţii la RAJDP ori în Spitalul Judeţean

ro

27 Oct, 2018 00:00 2853 Marime text
Tribunalul Constanţa a dispus ca Ionuţ Corneliu Pripişi, fostul şef al Corpului de Control al Primăriei Municipiului Constanţa, să presteze munca neremunerată în folosul comunităţii la care a fost obligat, prin sentinţă penală, în cadrul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa sau în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ Constanţa. Decizia este fără cale de atac.
 
În iulie, Ionuţ Corneliu Pripişi, fostul şef al Corpului de Control al Primăriei Municipiului Constanţa, a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa. Decizia finală a fost luată de judecătoarele Maria Uzună şi Eleni Cristina Marcu, din Curtea de Apel Constanţa.
 
Instanţa i-a aplicat fostului şef al Corpului de Control al Primăriei Municipiului Constanţa „pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice) şi lit. b Cod penal (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), g (dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia, de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii) şi k (dreptul de a ocupa o funcţie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept) pe o durată de un an“.
 
Pe durata termenului de supraveghere (calculat la doi ani), Ionuţ Corneliu Pripişi trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, precum şi întoarcerea, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă, să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile
 
Nemulţumiţi de condamnarea primită de Ionuţ Corneliu Pripişi, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a formulat în principiu cerere de recurs în casaţie. Solicitarea a fost admisă în principiu de Simona Daniela Encean, judecător din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, care a acordat termen la data de 18 ianuarie 2019.
  
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Constanţa arată că, „în perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016, inculpatul Pripişi Ionuţ Corneliu, în calitate de şef al Corpului de Control al Primăriei Municipiului Constanţa, a reţinut fără niciun temei legal o sesizare întocmită de subordonaţii săi, cu privire la comiterea unei infracţiuni la regimul disciplinei în construcţii, destinată Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa“. „În acelaşi context, după obţinerea autorizaţiei de construcţie de către persoana vizată de sesizarea menţionată mai sus, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a acesteia, inculpatul a distrus documentul respectiv“, conform DNA.
 
În motivare, Cornelia Dumitra, judecător al Tribunalului Constanţa, magistrat învestit cu soluţionarea cauzei, arată, printre altele, că Ionuţ Corneliu Pripişi, fostul şef al Corpului de Control al Primăriei Municipiului Constanţa, „se face vinovat de săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa, astfel că se va dispune condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii (…) pentru săvârşirea infracţiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri şi (…) pentru favorizarea făptuitorului“.
 
La individualizarea pedepsei, Tribunalul Constanţa a avut în vedere împrejurările şi „modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, conduita după săvârşirea şi în cursul procesului penal, nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială“, conform motivării.
 
„Astfel, se va avea în vedere şi faptul că inculpatul, în calitate de şef al Corpului de Control al Primăriei Municipiului Constanţa, a săvârşit două infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, producând o stare de pericol pentru înfăptuirea justiţiei penale, a acţionat cu intenţie directă urmărind să împiedice organul de urmărire penală să constituie şi să soluţioneze o cauză penală având ca obiect o potenţială infracţiune la regimul disciplinei în construcţii. Ţinând seama de valoarea socială lezată prin săvârşirea infracţiunilor, de asemenea, având în vedere persoana inculpatului, lipsa antecedentelor penale, vârsta de 47 de ani, căsătorit, studii superioare, a mai arătat că este integrat social, are o familie întemeiată, în prezent îşi caută loc de muncă, iar din referatul de evaluare rezultă că există şanse garantate că inculpatul nu va mai reitera acelaşi tip de comportament, fiind un act izolat“, potrivit motivării.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii