Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată referatul privind propunerea de arestare a lui Aristotel Căncescu, fostul şef al CJ Braşov! (document)

ro

01 Nov, 2016 00:00 2446 Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă referatul privind propunerea de arestare formulată de procurorii DNA pe numele lui Aristotel Adrian Căncescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, acuzat de luare de mită (trei fapte) şi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
Săptămâna trecută, Tribunalul Braşov a respins cererea DNA de arestare preventivă şi a dispus luarea faţă de Aristotel Căncescu măsura preventivă a arestului la domiciliu. Decizia nu a fost una definitivă, aceasta fiind atacată la Curtea de Apel Braşov, instanţă care nu a fixat un prim termen în contestaţie.
 
În referatul privind propunerea de arestare, se arată că „inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a fost preşedintele (...) Filiala Braşov, din anul 2000, fiind totodată ales preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov (anterior a deţinut un mandat de senator în Parlamentul României), trei mandate consecutive, funcţie pe care a deţinut-o până la alegerile locale din iunie 2016“.
„Şeful vrea“ 
„În această dublă calitate deţinută, Căncescu Aristotel şi-a creat un aparat
administrativ la nivelul CJ Braşov alcătuit din persoane care au executat întocmai
dispoziţiile date, fără a exista vreo preocupare pentru verificarea şi respectarea
legalităţii. Treptat, s-a ajuns ca întreaga activitate administrativă a Consiliului
Judeţean Braşov, inclusiv realizarea achiziţiilor publice, să se desfăşoare după sloganul «şeful vrea». Pe de altă parte, în cadrul (...) , exercitându-şi influenţa reală avută asupra membrilor prin prisma rezultatelor electorale personale obţinute, dar şi prin funcţia deţinută, a reuşit să-şi impună persoanele apropiate pe poziţii eligibile în cadrul listelor electorale întocmite la dispoziţia sa“, potrivit DNA.
 
„În cursul anului 2012, an în care au avut loc atât alegerile locale, cât şi cele parlamentare, importante sume din fondul de rezervă al CJ Braşov au ajuns să fie utilizate în campania electorală a (...), printr-un mecanism pe care inculpatul Căncescu Aristotel Adrian l-a creat împreună cu persoanele din anturajul său. Din probele administrate au rezultat date certe că, în calitate de preşedinte al (...) Filiala Braşov, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a pretins sume de bani şi alte foloase numiţilor Coman Claudiu (50.000 de lei), (...) (5.000 de lei şi angajarea unor persoane la AJDD) şi (...) (50.000 de lei) pentru a-i pune pe poziţii sigur eligibile pe lista de candidaţi pentru CJ Braşov la alegerile din anul 2012, bani pe care ulterior aceştia i-au şi dat casieriei partidului, fără documente, fiind utilizaţi pentru materiale electorale, consecinţa fiind alegerea celor trei în funcţia de consilier judeţean.
 
În privinţa (...), s-a stabilit că acesta a fost pus pe lista candidaţilor pentru CJ pe o poziţie eligibilă, dar, înainte de aceasta, ca o condiţie obligatorie, în perioada de pre-campanie, inculpatul Căncescu Aristotel i-a cerut şi lui o sumă de bani cu care trebuia să contribuie în campanie. Întrucât (...) nu dispunea de sumele obişnuit cerute celorlalţi, de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii de lei, inculpatul Căncescu Aristotel a acceptat de la acesta suma de doar 5.000 de lei, care să fie completată însă cu alte foloase asigurate acestuia, respectiv i s-a cerut ca din poziţia deţinută, de (...) , să procedeze la angajarea formală cu plata unui salariu stabilit în prealabil de inculpatul Căncescu Aristotel a unui număr de 10-15 persoane, care în fapt lucrau pentru trustul de presă (...) deţinut de acesta din urmă“, conform referatului privind propunerea de arestare.
 
Procurorii DNA mai arată că, „în ceea ce o priveşte pe (...), s-a stabilit că, după o discuţie cu inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, a plătit 50.000 de lei care i-au fost ceruţi, bani pe care i-a dat lui Coman Claudiu, ulterior fiind aleasă consilier judeţean“.
 
„(...) În ceea ce-l priveşte pe martorul Coman Claudiu, s-a stabilit că, intenţionând
la rândul său să candideze, pentru a fi pus pe o poziţie garantat eligibilă pe lista pentru Consiliul Judeţean, a purtat aceeaşi discuţie cu inculpatul Căncescu Aristotel, care i-a cerut pentru aceasta o sumă de bani, respectiv 50.000 de lei. Pentru a face rost de aceşti bani, Coman Claudiu a convenit cu inculpatul Căncescu Aristotel Adrian să aloce sume de bani către primăriile din judeţ din fondul de rezervă al Consiliului Judeţean“, au conchis magistraţii.
 
Referatul privind propunerea de arestare formulată de procurorii DNA pe numele lui Aristotel Adrian Căncescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente”. 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii