Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fonduri europene Tulcean trimis în judecată de DNA Constanța, condamnat

ro

03 Mar, 2021 00:00 1886 Marime text

Tribunalul Tulcea a decis condamnarea inculpatului la o pedeapsă de doi ani de închisoare. Instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o durată de trei ani.

Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.


Anton Stan, din Tulcea, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța, pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, a fost condamnat.

Prin hotarârea nr. 5/2021, din 25 ianuarie 2021, Tribunalul Tulcea a decis condamnarea inculpatului la o pedeapsă de doi ani de închisoare. Instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o durată de trei ani.

Magistrații au admis acţiunea civilă a părţii civile Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale și au decis obligarea inculpatului Anton Stan la plata sumei de 106.668 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii, către partea civilă Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale cu titlul de despăgubiri civile.

Decizia Tribunalului Tulcea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța. Primul termen a fost stabilit pentru 22 aprilie 2021.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012 - 2013, inculpatul Anton Stan a folosit în relația cu Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea documente false în scopul de a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul proiectului intitulat „Dezvoltarea fermei vegetale Stan Anton – localitatea Enisala, județul Tulcea”.

O parte din documentele false atestau faptul că inculpatul a îndeplinit și condițiile minime cerute printre care și acelea de a fi membru al unei familii de fermieri și să fi lucrat mai mult de 50% din timpul lui de lucru în cadrul unei ferme (nu neapărat în ferma familiei), cu cel puțin 12 luni înaintea instalării lor pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole.


Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 106.668 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Ulterior, în luna noiembrie 2019, în același context, o altă persoană a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției.

În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv

- 1 an închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare Tribunalului Tulcea.


Citește și

Opt ani de închisoare pentru un afacerist din Constanța. A fost cercetat într-unul dintre cele mai cunoscute dosare penale din România

Judecătorii i-au modificat controlul judiciar comisarului șef Coteanu, fostul comandant al Poliției Eforie

DNA a trimis în judecată doi foști primari din Constanța. Dosarul la rejudecare. S-a fixat un nou termen
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii