Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fiscul, la judecată cu Paraschiva Barbu, pentru apartamentul donat nepoților. Magistrații au luat o decizie

ro

26 Mar, 2021 00:00 2742 Marime text
  • Completul prezidat de magistratul Corina Suzana Artene a decis suspendarea judecării dosarului, hotărârea putând fi atacată cu recurs.
  • La Judecătoria Constanța se desfășoară un alt proces care o privește pe Paraschiva Barbu, dar și Fiscul constănțean, fiind vorba despre o contestație la executare formulată de Paraschiva Barbu.
  • Următorul termen la Judecătorie se va desfășura pe 8 iunie 2021.
  • La Tribunal, autoritățile fiscale solicitaseră instanței să dispună revocarea donației bunurilor transmise de Paraschiva Barbu nepoților săi, donația fiind reprezentată de un apartament cu șapte camere, situat în Constanța.
Magistrații Tribunalului Constanța au luat o primă decizie în procesul în care Fiscul din Constanța a solicitat revocarea donației apartamentului pe care Paraschiva Barbu, unul dintre beneficiarii de top ai retrocedărilor din Constanța, l-a donat nepoților ei.
 
Completul prezidat de magistratul Corina Suzana Artene a decis suspendarea judecării dosarului, hotărârea putând fi atacată cu recurs.
 
Potrivit informațiilor oficiale, suspendare a fost dispusă în temeiul articolului 413, alineat 1, punctul 1 din Noul Cod de procedură civilă. Conform textului de lege menționat, „instanța poate suspenda judecata când dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existența ori inexistența unui drept care face obiectul unei alte judecăți“.
 

Proces și la Judecătoria Constanța

 
În acest sens, menționăm că, la Judecătoria Constanța se desfășoară un alt proces care o privește pe Paraschiva Barbu, dar și Fiscul constănțean.
 
Astfel, în această cauză, părți sunt Paraschiva Barbu, în calitate de contestator, și, respectiv, Ministerul Finanțelor Publice – Direcția Regională a Finanțelor Publice Galați, Direcția Regională a Finanțelor Publice Galați – prin Administrația Finanțelor Publice Constanța și ANAF – Direcția Generală Executări Silite Cazuri Speciale – Direcția Operativă Cazuri Speciale – Serviciul Executări Silite Cazuri Speciale Regional Galați, în calitate de intimați.
 
Obiectul dosarului este reprezentat de „contestaţie la executare dos exec 2471011131223; Tl. exec.133010039287109/22.02.2019; Adr.217415/22.02.2019“.
 
Cu alte cuvinte, este vorba despre o contestație la o executare demarată de Fisc, contestatorul fiind Paraschiva Barbu.
 
În acest dosar, marți, 23 martie 2021, instanța a decis să amâne cauza, pentru administrarea probatoriului. Următoarea înfățișare este programată să se desfășoare pe data de 8 iunie 2021, de la ora 15.00.
 

Apartament donat nepoților

 
Pentru a reveni la procesul în care autoritățile fiscale au solicitat instanței să dispună revocarea donației bunurilor transmise de Paraschiva Barbu nepoților săi, așa cum arătam în edițiile anterioare, donația este reprezentată de un apartament cu șapte camere, situat în Constanța.
 
Reprezentanții ANAF le-au cerut judecătorilor să desființeze „Contractul de donație nr. 648/28.02.2019, (...) at apartamentului nr. 43-44, situat În Municipiul Constanța, (...) județul Constanța, înscris în Cartea Funciară a Municipiului Constanța nr. (...), deschisă la OCPI Constanța conform Încheierii nr. xxxxx/27.03.2014, compus din 7 (șapte) camere și dependințe, cu suprafața utilă de 164,36,36 mp și balcoane în suprafață de 17,53 mp și dreptul de proprietate asupra terenului aferent în suprafață indiviză de 30 mp, precum și cota indiviză din dreptul de coproprietate asupra părților comune din imobil care prin natura sau destinația lor, sunt de folosință (...)“, potrivit www.rolii.ro.
 
De asemenea, s-a cerut și desființarea contractului de vânzare-cumpărare nr. 1783/07.06.2019, încheiat „cu privire la garaj auto cu suprafața de 19 mp și construcție aflată deasupra acestuia cu suprafață de 9 mp“.
 
Conform sursei citate, în cererea de chemare în judecată, ANAF „a pretins că înstrăinarea bunurilor menționate anterior s-a făcut de către contribuabilul Barbu Paraschiva cu scopul de a își crea sau mări o stare de insolvabilitate“.
 
În continuare, ANAF a mai arătat în proces că „se consideră că sunt îndeplinite condițiile reglementate de art. 1562 și următoarele Cod civil, respectiv : • actul atacat să fi creat creditorului un prejudiciu • frauda debitorului (debitorul a avut cunoștință de rezultatul păgubitor al actului față de creditor) • creditorul să aibă o creanță certă la data introducerii acțiunii • nu trebuie demonstrată complicitatea la fraudă a terțului cu care debitorul a încheiat actul atacat, deoarece nu este un contract cu titlu oneros (în cadrul contractului de donație)“.
 

Excepție invocată de Paraschiva Barbu

 
La rândul lor, avocații Paraschivei Barbu au invocat excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Constanța, susținând că, de fapt, Tribunalul Constanța ar fi cel care ar trebui să judece cazul.
 
După analizarea excepției invocate, magistrații Judecătoriei Constanța au decis, la data de 5 octombrie 2020, să decline cazul în favoarea Secției I Civile a Tribunalului Constanța.
 
Secția I Civilă a decis, în urmă cu doar câteva zile, să suspende acest proces, judecarea cauzei urmând să fie reluată după ce se va soluționa dosarul aflat în strânsă legătură cu acesta.
 
Așa cum am arătam anterior, decizia privind suspendarea procesului poate fi atacată în recurs.
 
Citește și:

400 de metri pătraţi în cartierul Compozitorilor:
Judecătorii din Constanţa au ridicat sechestrul instituit de DNA pe un teren din Dosarul Retrocedărilor

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii