Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Final de judecată în procesul pentru colecția de artă de la Topalu!

ro

14 May, 2021 00:00 2243 Marime text
  • Judecătorii gălățeni trebuie să decidă dacă cele peste 200 de tablouri și obiecte de artă ce compun Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, a muzeului cu același nume din comuna constănțeană Topalu, vor rămâne ale instituției muzeale, cum și-a dorit donatorul colecției.
  • În proces, s-a acordat un ultim termen, pentru studierea documentelor depuse și pentru pregătirea apărării.
  • Cauza se va judeca la termenul din 24 mai 2021.

Dosarul care va decide soarta unei întregi colecții de artă din județul Constanța, ce numără peste 200 de opere, apreciate la două milioane de euro, a ajuns la un moment de cotitură.

Judecătorii Curții de Apel Galați, în completul format din magistrații Irina Alexandra Boldea și Doru Benescu, au decis să acorde un ultim termen în cauză, înainte de a pronunța o soluție.

Aceștia trebuie să decidă dacă cele peste 200 de tablouri și obiecte de artă ce compun Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, a muzeului cu același nume din comuna constănțeană Topalu, vor rămâne ale instituției muzeale, cum și-a dorit donatorul colecției.

În caz contrar, instanța va admite cererea formulată de Mario Vintilă privind revocarea donației.

În total, este vorba despre mai mult de 220 de opere de artă pe care doctorul Gheorghe Vintilă le-a donat comunei Topalu, în anul 1960, în memoria părinților săi, Dinu și Sevasta, pentru ca autoritățile locale să înființeze un muzeu de artă în casa părinților săi.

Colecția a luat numele „Dinu și Sevasta Vintilă“ și, în prezent, se află în muzeul cu același nume, din Topalu.

În procesul civil, Mario Vintilă a solicitat instanței de judecată să dispună revocarea donației.

În această situație, Mario Vintilă, reprezentat de casa de avocatură din București Mușat & Asociații S.P.R.L., are ca adversari Muzeul de Artă Constanța și, respectiv, Muzeul de Artă Dinu și Sevasta Vintilă Topalu, reprezentați de casa de avocatură din Capitală Țuca Zbârcea & Asociații.
 

„Acordă ultim termen în cauză“

La ultima înfățișare din proces, care a avut loc la Curtea de Apel Galați, la data de 12 mai 2021, instanța de judecată a decis acordarea unui ultim termen.

Se arată în încheierea de ședință, citată pe Portalul instanțelor de judecată, că instanța „încuviințează cererile părților pentru studierea înscrisurilor depuse la dosar și în vederea pregătirii apărării, acordă ultim termen în cauză“.

Ultima înfățișare a fost fixată la data de 24 mai 2021, de la ora 11.00.

Indiferent care va fi decizia Curții de Apel Galați, aceasta va putea fi atacată în recurs, la Curtea Supremă de Justiție a României.

Ca un ultim aspect, cazul a ajuns la Galați după ce Mario Vintilă a formulat o cerere de strămutare a procesului de la Constanța.

Instanța supremă a admis cererea, iar dosarul a fost scos de pe rolul Curții de Apel Constanța și trimis la Secția I Civilă a Curții de Apel Galați.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Peste 200 de opere de artă sunt în joc:
Proces decisiv pentru județul Constanța, analizat astăzi la Galați


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii