Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaziune de 10 milioane de euro din banii constănţenilor? Decizie definitivă pentru afaceristul israelian Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre

ro

11 Oct, 2019 00:00 4244 Marime text
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins acţiunea formulată de Avraham Morgenstern împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, din data de 11 august, prin intermediul căreia afaceristul israelian a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare cu executare. Decizia Înaltei Curţi este definitivă.  
 

Oficial de la Curtea Supremă

 
„Respinge cererea de recurs în casaţie formulată de inculpaţii Morgenstern Avraham şi SC Shapir Structures SRL împotriva deciziei penale nr. 1049/A din data de 11 august 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I penală. Obligă recurenţii inculpaţi la plata sumei de câte 200 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă“
 
Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, este suspectat că, în perioada 2009 - 2014, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu ar fi înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte şi nu ar fi înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte.
 

Cronologic  

 
Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată pe data de 12 februarie 2015, de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. Pe data de 5 ianuarie, Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea omului de afaceri, în primă instanţă, la 12 ani de detenţie. Mai mult, alături de condamnarea de 12 ani, Tribunalul Bucureşti i-a aplicat afaceristului israelian pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a se afla pe teritoriul României şi a dreptului de a fi administrator, fondator sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei principale.
 
Tot Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român şi i-a obligat în solidar pe inculpaţi (Avraham Morgenstern şi SC Shapir Structures SRL) la plata sumei de 53.836.994,87 de lei, reprezentând presupusul prejudiciu adus bugetului de stat şi nerecuperat, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, calculate de la data săvârşirii faptelor şi până la data plăţii efective.
 
Decizia Tribunalului Bucureşti a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care pe data de 11 august, a redus pedeapsa afaceristului de la 12 ani la opt ani.
 

Dosarul Campusului Henri Coandă

 
Într-un alt dosar, denumit generic „dosarul Campusului Henri Coandă“, Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, dar şi de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre.
 
În primă instanţă, pe data de 28 iunie 2018, judecătorii Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru, toţi magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, au decis schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Alexandru Mazăre din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. Ulterior, completul de judecată a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. În continuare, judecătorii au decis achitarea lui Alexandru Mazăre sub aspectul infracţiunii de complicitate la luare de mită. Instanţa a decis că fapta de care este acuzat fratele lui Radu Mazăre nu există.
 
Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat sub aspectul infracţiunii de dare de mită, după ce judecătorii au concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
 
Conform datelor oficiale, în cazul fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, Curtea Supremă a schimbat încadrarea juridică a faptelor din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. În continuare, magistraţii au decis condamnarea lui Radu Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. Instanţa a mai decis achitarea fostului primar al municipiului Constanţa sub aspectul infracţiunii de luare de mită. În acest caz, instanţa a decis că fapta de care este acuzat Radu Mazăre nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
În continuare, cei trei judecători au decis ridicarea măsurii asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din data de 28.03.2016, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Alexandru Mazăre şi Radu Ştefan Mazăre. „Ridică măsura asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din 11.04.2014, asupra sumelor de 18.550 de euro şi 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ştefan cu ocazia percheziţiei domiciliare“, potrivit minutei judecătoreşti. În prezenta cauză, Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi preventiv pe o durată de 24 de ore începând de la data de 8.04.2014 până la data de 9.04.2014.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii