Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaluare psihosocială Se cere schimbarea încadrării juridice în dosarul Marianei Mircea, fost primar al orașului Cernavodă

ro

30 Apr, 2021 00:00 2489 Marime text
  • Mariana Mircea a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, la finele lunii decembrie 2017.

Procesul Marianei Mircea, fost primar al orașului Cernavodă, acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, merge mai departe la Tribunalul Constanța.
 
Magistrații au decis acordarea unui nou termen în prezenta cauză – 12 mai 2021 -, dată la care instanța se va pronunța asupra cererii de schimbare a încadrării juridice. De asemenea, Tribunalul a mai stabilit un termen – 26 mai 2021 – pentru întocmirea unui referat de evaluare psihosocială a inculpatei.
 
Mariana Mircea a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, la finele lunii decembrie 2017.
 
În cauză, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța susțin că, în perioada decembrie 2010 - martie 2012, „inculpata Mariana Mircea, în calitate de primar al orașului Cernavodă, județul Constanța, în exercitarea atribuțiilor, a atribuit în mod preferențial și cu încălcarea dispozițiilor legale în materie, unor societăți comerciale agreate, mai multe contracte de achiziții publice (reparații, renovări ale unor clădiri ce aparțin unor instituții publice, construcția unor fântâni arteziene etc.)“.
 
„În unele cazuri, lucrările nu au fost realizate conform proiectului“
 
„În același context, în scopul de a favoriza diverse firme, inculpata Mariana Mircea a creat premisele atribuirii directe a contractelor de achiziție, dând dispoziții subordonaților să fragmenteze lucrările sau serviciile contractate, astfel încât să nu fie depășit pragul valoric de 15.000 de euro prevăzut de dispozițiile art. 19 din OUG nr. 34/2006. Ulterior, inculpata a semnat aceste contracte, a aprobat recepția lucrărilor/serviciilor contractate și a dispus plata acestora (în unele cazuri, lucrările nu au fost realizate conform proiectului). Urmarea acestor demersuri infracționale a fost prejudicierea patrimoniului orașului Cernavodă cu suma totală de 1.078.384 de lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru firmele care au contractat lucrările în condițiile de mai sus, reprezentând sumele încasate“, conform DNA.
 
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor imobile ce aparțin Marianei Mircea. Primăria Municipiului Cernavodă s-a constituit parte civilă cu suma de 1.078.384 de lei.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
Oficial!
Adrian Gâmbuțeanu, fost director din CJC, poate fi eliberat condiționat!


Decebal Făgădău l-a dat în judecată pe omul de afaceri Gabriel Comănescu. Fostul primar a pierdut în primă instanță
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii