Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:45 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul Palatului Regal din Mamaia, din nou în centrul atenţiei. Una dintre părţi a făcut apel. Iată de ce!

ro

29 Jul, 2019 00:00 1666 Marime text
Pe rolul Curţii de Apel Constanţa a fost înregistrat un apel la una dintre deciziile magistraţilor cu privire la procesul legat de Palatul Regal din Mamaia. Apelul a fost înregistrat la data de 26 iulie 2019, urmând să se stabilească primul termen. Apelul este împotriva încheierii din data de 12 iunie 2019 a judecătorilor Tribunalului Constanţa. Dan Lucian Victor a făcut apel.

Atunci, Tribunalul Constanţa a decis: „Respinge cererea de intervenţie accesorie în susţinerea apărării pârâtei SC Mamaia SA formulată de Dan Lucian Victor, ca inadmisibilă. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru părţile lipsă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 12.06.2019”.
 

Termen în septembrie, la Tribunal


Magistraţii Tribunalului Constanţa au amânat dosarul în care Ministerul Culturii a dat în judecată SC Light System SRL şi SC Mamaia SA, privind anularea contractului de vânzare a Vilei Regale Mamaia. Astfel, la şedinţa din data de 12 iunie, judecătorii au amânat cauza pentru data de 10 septembrie.
 
Astfel, reamintim că, la data de 17.09.2018, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul nr. 5533/118/2018, având ca obiect constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003, autentificat de Biroul Notarial „Notari Publici Grigore Păun şi Elena Laura Ştefan”. Acest contract poartă asupra imobilului Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod CT-II-m-A-02896.
 
„Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a promovat această acţiune în contradictoriu cu SC Light System SRL şi SC Mamaia SA şi a solicitat anularea contractului sus-menţionat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preempţiune al statului român, prevăzut imperativ de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare”, susţine ministrul Valer-Daniel Breaz.
 
„În acest moment, ca prim pas, este absolut necesară lămurirea aspectului juridic al fostei Vile Regale Mamaia şi aşteptăm un verdict al instanţei. Constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului naţional reprezintă o acţiune responsabilă şi legitimă a MCIN. Potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preempţiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi autorităţile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria faţă de statul român, faţă de lege şi patrimoniul cultural al acestei ţări”, a explicat ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz.
 

Grupuri de lucru, la MCIN

 
La nivelul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale au fost constituite grupuri de lucru şi analiză pentru elaborarea, respectiv modificarea a două priorităţi legislative importante - Codul Patrimoniului şi Legea 422/2001 privind protejarea tuturor monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare şi pentru monumentele istorice aflate în situaţii litigioase.
 
„Rolul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale este de a asigura un viitor patrimoniului construit românesc prin elaborarea strategiilor şi normelor specifice de protejare şi vreau să cred că putem construi acest viitor alături de celelalte autorităţi publice centrale şi locale”, a mai spus Valer-Daniel Breaz.
 
Palatul Regal din Mamaia a avut o cu totul altă soartă decât cel de pe litoralul bulgăresc. Construit la cererea Reginei Maria, între anii 1924-1926, Palatul Regal din Mamaia a fost naţionalizat în 1948, pentru ca după Revoluţie să ajungă în subordinea companiei de stat SC Mamaia SA, de unde a fost vândut în 2003, pentru aproximativ 150.000 de euro. O sumă ruşinoasă, achitată în schimbul unui monument care, dincolo de valoarea culturală, este ridicat pe patru niveluri ce însumează aproape 5.000 mp.
 
Tranzacţia a fost realizată fără înştiinţarea Ministerului Culturii, statul neputându-şi exercita dreptul de preempţiune pe care îl are în cazul clădirilor clasificate ca monumente istorice. Astăzi, Palatul Regal din Mamaia se află într-o stare avansată de degradare. Mirosul de mucegai şi zidurile scorojite amintesc de corupţia sistemică şi lipsa de interes a statului faţă de protejarea istoriei noastre.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii