Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul Colectiv Mâine, primul termen pe fond

ro

06 Feb, 2017 20:36 2115 Marime text
Judecătoria Sectorului 4 începe marți judecarea pe fond în dosarul Colectiv, în care cei trei patroni ai clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu - sunt acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

În dosar mai sunt judecați Daniela Niță, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), precum și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Dosarul a fost trimis în instanță de Parchetul General pe 28 aprilie 2016, iar timp de aproape 10 luni procesul s-a desfășurat în camera preliminară.

Dezbaterile pe fond încep după ce Judecătoria Sectorului 4 (octombrie 2016) și Tribunalul București (decembrie 2016) au respins toate cererile și excepțiile depuse de inculpați și părțile civile.

Astfel, magistrații au respins cererea lui Alin Anastasescu de restituire a dosarului la Parchet și de excludere a unor mijloace de probă (imagini video înregistrate în seara zilei de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv, expertize în incendii și construcții, procese-verbale de redare imagini), relatează Agerpres.

De asemenea, a fost respinsă solicitarea depusă de Daniela Niță, patroana firmei de artificii, de excludere a unor mijloace de probă (declarația unui martor din 31 octombrie 2015, toate procesele-verbale întocmite de procurori, declarațiile date de ea pe 8 aprilie 2016).

Același lucru s-a întâmplat și cu cererea lui Cristian Niță de excludere a unor probe (procese-verbale de redare a unor convorbiri telefonice purtate de acesta la datele de 31 octombrie 2015, 1 — 3 noiembrie 2015).

În plus, judecătorii nu au fost de acord cu solicitările unor părți civile de trimitere a dosarului la Parchet pentru completarea urmăririi penale și introducerea în cauză, în calitate de părți responsabile civilmente, a Spitalului Clinic de Urgență București-Floreasca și a Ministerului Finanțelor Publice.

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condițiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecința producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015".

Anchetatorii mai arată că Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric și mijloacele necesare securității și sănătății în muncă, (...) nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului și a clienților prin asigurarea unui număr de căi de ieșire, suficient și prevăzut de lege, marcate și dotate corespunzător, și nu au stabilit clauze privind sănătatea și securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea și sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL și SC Digidream Multimedia SRL".

În același dosar, Daniela Niță, patroana firmei de artificii, este acuzată de ucidere din culpă, în formă agravată. Ea este acuzată că, în calitate de administrator al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a procurat de la societatea Enigma Firework Limited din Bulgaria produse pirotehnice "fântână de scenă", neînsoțite de fișe tehnice, care, în conformitate cu instrucțiunile de utilizare redate în limba bulgară pe eticheta fiecărui produs, dar netraduse, trebuie utilizate numai în spațiu deschis și amplasate în poziție verticală, pe un suport stabil și plat. În aceste condiții, fără efectuarea vreunui minim instructaj privind modul de folosire a produselor pirotehnice și fără un instructaj privind noul loc de muncă (incinta clubului Colectiv), Niță i-a însărcinat pe pirotehniștii Marian Moise și Viorel Zaharia să monteze și să acționeze la data de 30 octombrie 2015 elementele pirotehnice într-un spațiu închis, cunoscând faptul că la acel eveniment vor fi prezente numeroase persoane.

Totodată, Daniela Niță este acuzată de vătămare corporală din culpă, în formă agravată; neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă; favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (după producerea incendiului, împreună cu Cristian Niță și Adriana Moise, a procedat la distrugerea și sustragerea de documente ce constituie probe în cadrul procesului penal).

De asemenea, Viorel Zaharia, pirotehnist la firma de artificii, este acuzat de ucidere din culpă, în formă agravată; vătămare corporală din culpă, în formă agravată; nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Sursa foto: evz.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii