Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:28 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar cu un prejudiciu imens! Ce se va întâmpla azi la Tribunalul Constanța

ro

13 Oct, 2020 00:00 2669 Marime text
  • Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța de la jumătatea lunii februarie 2019.

Azi, la Tribunalul Constanța este programat un nou termen (în faza camerei preliminare) în dosarul în care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a zece inculpaţi în legătură cu prejudicierea bugetului de stat cu peste 31 milioane de euro. 
 
Termenul de azi este al 14-lea în faza camerei preliminare. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța de la jumătatea lunii februarie 2019. Oricare va fi decizia Tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Cei care au fost trimişi în judecată sunt: Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, Nemeş Radu, Capră Răzvan - Florin, Neacşu Nicolae, Andrescu Florinel, Csaszar-Pal Zsombor, Șoldan Romulus şi Olteanu Răzvan Mihai pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 04.10.2005 - 21.12.2007, inculpaţii Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producţie uleiuri minerale aparţinând unei societăţi comerciale pe care o administrau, au achiziţionat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) şi combustibil lichid pentru centrale termice.
 
În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat şi ascunderii destinaţiei reale a acesteia, cei trei inculpaţi au evidenţiat în actele contabile ale societăţii operaţiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziţia unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obţinere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral şi ecodecofral.
 

Societăţi tip fantomă

 
În realitate, cu concursul celorlalţi şapte inculpaţi, motorina achiziţionată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăţi comerciale deţinătoare de staţii de alimentare cu carburanţi a autovehiculelor din ţară, prin intermediul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracţionale.
 
Consecinţa acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
 
De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracţională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societăţii, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanţa.
 
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente şi viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpaţi, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratoare dispuse, până la concurenţa sumei de 109.247.754 lei.  
 
Citeşte şi
 
„Procurorul șef birou” trimis în judecată de DNA Constanța a luat cu executare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii