Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi polițiști din Constanța, achitați definitiv pentru abuz în serviciu. Motivare

ro

14 Jul, 2021 00:00 3985 Marime text
 
  • Cei doi polițiști din cadrul Secției 4 Poliție - Constanța, la momentul anului 2014, condamnați în primă instanță pentru abuz în serviciu, au fost achitați definitiv!
  • Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia!
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia privind achitarea a  doi polițiști din cadrul Secției 4 Poliție - Constanța, la momentul anului 2014, (Anghel Robert și Vasile Petrescu), condamnați în primă instanță pentru abuz în serviciu. Tot în acest dosar, Nicolae Florin Toma, administratorul firmei care ridica maşinile în Constanţa (SC Litoral Connect SRL), condamnat inițial pentru infracțiunea de purtare abuzivă, la pedeapsa de 3200 lei amendă penală, a fost și el achitat.
 
Achitarea lui Nicolae Florin Toma a fost dată în baza art. 16, alin. 1, lit. D din Codul de Procedură Penală - există o cauză justificativă sau de neimputabilitate.
 
Asta în timp ce cei doi polițiști au fost achitați în baza art. 16, alin. 1, lit. b din Codul de Procedură Penală - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
 
În actul de sesizare a instanței, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța arată că „în seara zilei de 22.02.2014, în timp ce persoana vătămată V.M. se afla în interiorul autoturismului personal (....) autoturism ce fusese ridicat și depus în parcul auto situat pe bulevardul Aurel Vlaicu din municipiul, prin dispoziția lucrătorilor din cadrul Poliției Locale Constanța, de către angajații firmei administrată de către Nicolae Florin Toma, în urma unei neînțelegeri verbale generate de sancționarea contravențională a persoanei vătămate, Nicolae Florin Toma, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a folosit fără drept un spray cu substanțe iritant-lacrimogene, pulverizând conținutul acestuia în direcția persoanei vătămate, cauzându-i astfel leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale“.
 
Fapta s-ar fi consumat în prezența celor doi polițiști, pe atunci din cadrul Secției 4 Poliție, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu și care se aflau la fața locului, urmare a sesizării prin Serviciul 112.
 
„În acest context, organele de poliție, cu intenție, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu, conforme cu disp. art. 26 alin.1 pct.1 și 8 și art. 38 din Legea nr. 218/2002, rep. privind organizarea și funcționarea Poliției Române, respectiv nu au apărat integritatea corporală a persoanei vătămate, nu au luat măsuri pentru înlăturarea pericolului care amenința siguranța numitului (...) și nici nu au întocmit corespunzător procesul-verbal privind săvârșirea infracțiunii flagrante de către T.N.F., constatate în exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege, conform art. 61 alin.1 lit. c) C.pr.pen, încălcând totodată disp. art. 198 alin.1 C.pr.pen. și art. 199 C.pr.pen“, se arată în ancheta procurorilor.
 
Din cauza acestor aspecte, victima a suferit, spun procurorii, și o vătămare a drepturilor sale procesuale, din prisma tergiversării soluționării situației sale juridice, pentru care trebuia să funcționeze de la bun început principiul oficialității, dar și din perspectiva caracterului echitabil al procesului penal.
 
Așa cum precizam și sus, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au decis achitarea definitivă a celor trei inculpați.
 
În motivarea deciziei, magistrații arată, printre altele, că „în concret se impută celor doi inculpați că, încălcând dispozițiile art.26, alin.1, pct. 1și 8, art. 38 din L. nr. 218/2002, art. 198, alin. 2 CPP și art. 199 CPP, nu au apărat integritatea corporală a persoanei vătămate, nu au luat măsuri pentru înlăturarea pericolului care amenința siguranța persoanei vătămate și nu au întocmit procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante comise, pe această cale cauzând o vătămare a drepturilor procesuale ale persoanei vătămate prin tergiversarea soluționării situației sale juridice pentru care opera principiul oficialității, încălcând dreptul la un proces echitabil al persoanei vătămate“.
 
Față de situația de fapt reținută de instanța de control judiciar și de considerațiile expuse în referire la declarația unui martor, Curtea de Apel Constanța a observat că lucrătorii Poliției Naționale au intervenit pentru înlăturarea pericolului care amenința siguranța persoanei vătămate, luând spray-ul lacrimogen din mâna inculpatului. De asemenea, s-au opus proferării de injurii reciproce între inculpat și persoana vătămată
 
De altfel, și rechizitoriul cuprinde relatarea unui martor , citat în conținutul actului de sesizare a instanței, atât în referire la pulverizarea spray-ului de către inculpat, cât și cu privire la intervenția inculpaților în scopul deposedării inculpatului de spray-ul lacrimogen.
 
„Cu toate acestea, fără a o înlătura în parte, într-un mod lăsat neexplicat, procurorul exploatează declarația numai în sensul în care susține acuzația de purtare abuzivă, iar nu și în apărarea inculpaților potrivit celor anterior precizate“, se mai arată în motivarea Curții de Apel Constanța, conform rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
Trei foști directori ai ANR, trimiși în judecată de DNA, achitați definitiv! Motivare - „Faptele nu există!“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii