Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:55 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi polițiști constănțeni au vrut să oblige IPJ să le achite rata la casă. Ce au spus judecătorii

ro

30 Nov, 2019 00:00 4525 Marime text

Doi agenți-șefi de poliție ce își desfășoară activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța au dat în judecată instituția și le-au cerut judecătorilor să o oblige pe aceasta să le achite rata la casă. Mai exact, aceștia au solicitat ca IPJ să fie obligat la „alocarea la plată și plata compensației lunare pentru chirie (...) în vederea achitării ratei / unei fracțiuni din rata aferentă creditului ipotecar destinat achiziționării unei locuințe“.
 
Alături de IPJ, oamenii legii au dat în judecată și Inspectoratul General al Poliției Române. Tribunalul Constanța le-a respins însă solicitările, iar acum cazul a ajuns în atenția Curții de Apel Constanța, instanță ce va avea ultimul cuvânt de spus în proces.
 
Procesele celor doi agenți de poliție din cadrul IPJ Constanța au fost deschise la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului din oraș în luna august a acestui an. În cererea de chemare în judecată a IPJ și a IGPR, cei doi agenți le-au cerut judecătorilor, potrivit Indexului jurisprudenței naționale www.rolli.ro, ca prin decizia ce o vor pronunța „să oblige pârâții la alocarea la plată și plata compensației lunare pentru chirie în cuantumul prevăzut de lege în vederea achitării ratei / unei fracțiuni din rata aferentă creditului ipotecar destinat achiziționării unei locuințe“.
 
Plata solicitată de polițiști urma să se facă „pe toată perioada derulării contractului, începând cu ianuarie 2019 și până la sfârșitul creditului“. În plus, cei doi agenți au cerut ca inspectoratele să le achite și cheltuielile de judecată, mai exact, onorariile avocaților angajați în proces.
 

Modificări legislative în Statutul polițistului

 
În documentele înaintate instanței, se arată faptul că agenții au calitatea de funcționar public cu statut special în cadrul IPJ Constanța. Conform sursei citate, polițiștii au spus că, înainte de a se adresa instanței, au făcut plângere prealabilă la IPJ, cerând instituției „alocarea la plata compensației lunare pentru chirie în vederea achitării ratei / unei fracțiuni din rata aferentă creditului ipotecar destinat achiziționării unei locuințe“. Răspunsul instituției a fost însă unul negativ, așa că oamenii legii au încercat să își găsească dreptatea în instanța de judecată.
 
În susținerea solicitărilor, polițiștii au invocat ultimele modificări legislative ce privesc Statutul polițistului, Statutul cadrelor militare și Statutul soldaților și gradaților profesioniști. Concret, oamenii legii au arătat că, potrivit articolului 31 (1) din Legea nr. 360/2002, „polițistul numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul și care nu deține locuință proprietate personală în acea localitate, nici el și nici soția/soțul, are dreptul la o compensație pentru chirie de până la 50% din salariul de bază“.
Totodată, în continuarea articolului respectiv se arată că „polițistul care îndeplinește condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie potrivit alin (1) și (1’) și care contractează un credit ipotecar / imobiliar destinat achiziționării unei locuințe beneficiază de compensație lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului“.
 

Și-au luat locuințele de bună voie

 
În aceste condiții, cei doi agenți șefi ai IPJ Constanța au considerat că se încadrează în prevederile legale în vigoare ce le-ar permite solicitarea sprijinului respectiv din partea Inspectoratului de Poliție.
La rândul lor, însă, reprezentanții IPJ Constanța au cerut însă ca acțiunile celor doi polițiști să fie respinse ca neîntemeiate. Mai exact, instituția a invocat faptul că polițiștii dețineau creditele ipotecare anterior modificărilor legislative, respectiv din anul 2009 și 2010, așa încât aceștia nu pot beneficia de aceste noi prevederi.
 
După analizarea tuturor actelor de la dosar, magistrații Secției de contencios administrativ a Tribunalului au ajuns la concluzia că cei doi agenți șefi de poliție nu s-ar încadra în cerințele noilor modificări legislative. În acest context, judecătorii au apreciat că polițiștii dețin locuințe pe care și le-au achiziționat „de bunăvoie, cu multă vreme înainte de apariția Legii nr. 288/2018, care modifică Statutul polițistului“. Pe cale de consecință, acțiunile celor doi au fost respinse și polițiștii au pierdut procesele.

Totuși, cei doi au atacat hotărârile Tribunalului în recurs, astfel că dosarele au fost recent înregistrate pe rolul Curții de Apel Constanța, unde urmează să se stabilească primul termen de judecată.

Citește și:
 
Ofiţer MAI constănţean, mort în urma muncii de birou - spune familia. Ce a decis instanţa şi de ce

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii