Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:15 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi inculpaţi din dosarul liniuţelor în care au murit doi copii, trimişi din nou în judecată

ro

14 Nov, 2018 00:00 1797 Marime text
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au dispus trimiterea în judecată a două persoane, judecate şi condamnate deja la închisoare cu executare în dosarul accidentului rutier din data de 6 iunie 2014, înregistrat pe raza municipiului Constanţa, eveniment în urma căruia doi copii au murit.
 
Noul dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanţa, instanţă care a dispus începerea judecăţii. Cauza are ca obiect „vătămarea corporală din culpă“. Până în prezent, nu a fost stabilit primul termen.
 
Revenind la dosarul accidentului rutier din data de 6 iunie 2014, conform procurorilor din Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, un şofer s-ar fi luat la întrecere, pe strada Interioară 3, alături de un alt conducător auto. La un moment dat, maşina condusă de primul ar fi lovit automobilul condus de alt şofer, de 26 de ani, din Techirghiol. În urma impactului, a rezultat decesul a doi tineri, de 14 ani, respectiv 17 ani, din Techirghiol, pasageri în maşina condusă de al treilea şofer.
 
Amintim că prima instanţă învestită cu soluţionarea cauzei, respectiv Judecătoria Constanţa, a dispus condamnarea primului şofer la patru ani şi zece luni de închisoare, cu executare, pentru ucidere din culpă şi împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice, constând în participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice. Judecătorii au decis să-i interzică inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a conduce pe drumurile publice autovehicule, pe o perioadă de cinci ani, de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
 
Cel de-al doilea conducător auto a fost condamnat la patru ani şi zece luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă şi împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice, constând în participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice. Şi acestuia instanţa i-a interzis exercitarea dreptului de a conduce pe drumurile publice autovehicule, pe o perioadă de cinci ani, de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
 
Cel de-al treilea inculpat a fost condamnat la pedeapsa de trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Părţile responsabile civilmente au fost obligate la plata sumelor de 30.000 de lei şi 120.000 de euro, cu titlu de daune materiale şi daune morale.
 
Deciziile Judecătoriei Constanţa au fost atacate la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care ieri a respins ca nefondate apelurile formulate de către o partea civilă, de către primii doi şoferi mai sus menţionaţi şi de către părţile responsabile civilmente (firmele de asigurări).
 
Totodată, Curtea de Apel a admis apelul formulat de către cel de-al treilea şofer (în maşina căruia se aflau cei doi tineri).
 
Instanţa a desfiinţat în parte sentinţa apelată şi a redus pedeapsa aplicată inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă de la 3 ani şi 6 luni închisoare la 3 ani închisoare. Foarte important, magistraţii au schimbat şi modalitatea de executare a pedepsei, din executare, aşa cum hotărâse prima instanţă, în suspendare sub supraveghere, pe durata unui termen de 4 ani.
 
„Obligă inculpatul să respecte pe durata termenului de supraveghere măsurile de supraveghere prevăzute de art. 93 al. 1 lit. a)-e) cod penal, respectiv: - să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanţa, la datele fixate de acesta; - să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; - să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; - să comunice schimbarea locului de muncă; - să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
 
În baza art.94 alin.1 Cod Penal, pe durata termenului de supraveghere, datele (…) se comunică Serviciului de Probaţiune Constanţa. În baza art. 93 alin. 2 lit.d) cod procedură penală, impune inculpatului Matei Dragoş obligaţia de a nu părăsi teritoriul României fără acordul instanţei. (…) obligă pe inculpatul Matei Dragoş să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile în cadrul uneia dintre cele două instituţii publice, respectiv Primăria/Consiliul Local al oraşului Techirghiol, judeţul Constanţa sau Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, ce va fi stabilită de către Serviciul de Probaţiune Constanţa. (…) Atrage atenţia inculpatului Matei Dragoş asupra dispoziţiilor art. 96 cod penal cu privire la revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere sau în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate în măsura în care nu contravin prezentei decizii“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii