Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Diminuarea salariului, înlocuită de Curtea Supremă Judecătorul constănţean Ciprian Coadă, avertisment pentru opinii pe marginea OUG 13

ro

11 Oct, 2019 00:00 2566 Marime text
Sancţionat la începutul anului trecut de către CSM cu diminuarea salariului cu 5% pentru o perioadă de două luni, pentru exprimarea unor opinii legate inclusiv de OUG 13, magistratul constănţean a obţinut schimbarea sancţiunii în avertisment. Decizia a fost pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi este definitivă.
 
În şedinţa din 14 martie 2018, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a admis în parte acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva judecătorului Ciprian Coadă. La momentul respectiv, CSM a hotărât diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 5% pe o perioadă de două luni, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit.a din Legea nr. 303/2004.
 
În textul de lege invocat se arată că reprezintă abateri disciplinare „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu“.
 
Totodată, prin aceeaşi decizie a CSM, a fost respinsă acţiunea disciplinară împotriva judecătorului pentru abaterile prevăzute de litera b a art. 99, respectiv „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii“.
Potrivit legii, judecătorul Ciprian Coadă putea contesta decizia CSM la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători. Magistratul constănţean a făcut recurs la această instanţă, iar Completul de 5 Judecători a admis recursul său şi a casat în parte hotărârea, modificând sancţiunea în avertisment.
 
Şi această hotărâre a fost atacată, însă prin decizia civilă nr. 208 s-a respins contestaţia în anulare formulată de judecător, astfel că fostul preşedinte al Tribunalului Constanţa a rămas cu avertismentul, iar sancţiunea pecuniară nu a mai fost aplicată.

Citește și:

Ciprian Coadă, judecător la Curtea de Apel Constanța, sancţionat cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 5 % pe o perioadă de două luni

A fost sesizată Inspecția judiciară privind conduita lui Ciprian Coadă, judecător la Curtea de Apel Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii