Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie în procesul dintre Somaco Construct SRL și Primăria Năvodari

ro

23 Oct, 2019 14:33 2237 Marime text
O decizie de impunere fiscală a Primăriei Năvodari, în valoare de două milioane de euro, a fost desființată definitiv de Tribunalul Constanța. Hotărârea este favorabilă companiei locale Somaco Construct SRL, față de care Primăria Năvodari a întreprins demersuri de executare începând cu anul 2015. Timp de aproape cinci ani, compania a avut sechestru pe conturile bancare și pe clădiri, fiind astfel nevoită să își restrângă activitatea și să nu mai participe la licitațiile publice.

”În baza art. 549/1 alin. 7 lit.a Cod proc.pen: Respinge ca inadmisibile contestatiile formulate de contestatoarele Statul Român prin Ministerul Finantelor Publice reprezentat de Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati prin AJFP Constanta precum si Administratia Nationala ,, Apele Române,, (A.N.A.R.) împotriva încheierii penale 1005/13.06.2019 pronuntata de Judecatoria Constanta în dosar penal 23061/212/2018*. În baza art. 549/1 alin. 4,5,7 lit.b Cod proc.pen: Admite ca fondata contestatia formulata de contestatoarea SOMACO CONSTRUCT Constanta împotriva încheierii penale 1005/13.06.2019 pronuntata de Judecatoria Constanta în dosar penal 23061/212/2018*. Desfiinteaza încheierea penala contestata si rejudecând dispune : In baza art. 549/1 od proc.pen., admite ca întemeiata sesizarea formulata de Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Constanta si dispune desfiintarea deciziei de impunere din data de 14.08.2012 prin care UAT NAVODARI- Serviciul de Taxe si Impozite Locale a stabilit în sarcina SC SOMACO CONSTRUCT SRL a obligatiei de plata a sumei de 8.474.304 lei. Înlatura dispozitiile contrare privind respingerea sesizarii. Mentine celelalte dispozitii. În baza art. 275 alin. 2,3 Cod proc.pen.: Obliga pe contestatoarele Statul Român prin Ministerul Finantelor Publice si Administratia Nationala ,, Apele Române,, (A.N.A.R.) la câte 200 lei, cu titlul de cheltueili judiciare catre stat. Restul Cheltuielilor ramân în sarcina statului. Pronuntata în sedinta publica, azi 21 octombrie 2019”, se arată în minuta instanței.


Decizia de impunere fiscală în cuantum de două milioane de euro a fost emisă de Primăria Năvodari în data de 14 august 2012. Autoritatea locală a susținut că Somaco Construct SRL, care deține complexul turistic Verona de 4 stele, ar fi depozitat, în vecinătatea acestuia, pe malul lacului Siutghiol, materiale de construcții, în speță piatră și nisip. Primăria a aplicat o taxă specială asimilată faptelor de comerț pe domeniul public. Aceasta a fost calculată retroactiv, începând cu anul 2010, având cuantumul de două milioane de euro.

În anul 2012, compania locală a depus plângere penală pentru abuz în serviciu și fals intelectual, susținând că nu a depozitat niciodată materiale de construcții. Aceasta a realizat o lucrare de consolidare a malului surpat al Lacului Siutghiol, cu acordul Apelor Române. Materialele de construcții utilizate se află în infrastructura terenului, iar nu depozitate pe teren.

În anul 2017, Parchetul Curții de Apel Constanța a preluat dosarul penal și a făcut cercetări în cauză. Funcționarii Primăriei Năvodari implicați în emiterea deciziei de impunere fiscală au fost găsiți vinovați de fals intelectual. Aceștia nu au mai putut fi trimiși în judecată, pe fondul prescrierii răspunderii penale. Însă, unitatea de parchet a sesizat instanța penală în vederea desființării deciziei de impunere fiscală. Acest proces a debutat la începutul anului 2018, fiind soluționat definitiv pe 21 octombrie 2019. Instanța a desființat înscrisul falsificat.

”Ni s-a făcut dreptate după 7 ani de procese și plângeri penale. Grupul nostru de firme, în care activează aproximativ 600 de salariați, a traversat momente extrem de dificile. Din cauza litigiilor, activitatea întregului grup de firme a fost obstrucționată în privința participării la licitațiile publice și a accesului la creditare din partea băncilor”, a punctat Grigore Comănescu, antreprenorul care deține compania Somaco Construct SRL.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii