Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:14 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce s-a respins suspendarea Regulamentului pentru Peninsula Constanța. Explicațiile judecătorilor (motivare)

ro

03 Dec, 2021 00:00 2694 Marime text
  • În motivarea hotărârii prin care s-a respins cererea de suspendare a aplicării Regulamentului de acces în Zona Peninsulară a Constanței, judecătorii vorbesc despre o „cooperare loială și solidară“ între administrația publică locală și oameni pentru reindividualizarea proporțională a anumitor situații.
  • De asemenea, în ce privește temerile pe care și le-au exprimat agenții economici ce au deschis procesul în legătură cu eventuala pierdere a clienților prin limitarea accesului în zonă, magistrații au arătat că „reclamanții/intervenienții persoane juridice nu s-au raportat niciun moment la oportunitatea creată de reglementarea contestată care poate fi convertită chiar într-un beneficiu comercial“.
  • Este vorba despre Hotărârea nr. 2016/2021 pronunțată de completul CA6, prezidat de magistratul Răzvan Ionuț Pricop, în dosarul 7946/118/2021, în care trei societăți comerciale au solicitat suspendarea regulamentului.
  • Hotărârea nr. 2016/2021 poate fi consultată integral în Secțiunea Document.
 
Magistrații Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, în completul CA6, prezidat de magistratul Răzvan Ionuț Pricop, au motivat hotărârea prin care a fost respinsă prima cerere de suspendare a Regulamentului de acces în Peninsula Constanței.
 
Este vorba despre Hotărârea nr. 2016/2021 a Tribunalului Constanța, document citat pe Jurindex, și în care magistrații vorbesc, printre altele, despre o „cooperare loială și solidară între autoritatea publică și destinatarii acțiunii administrative“ pentru „reevaluarea și reindividualizarea proporțională inclusiv în perioada de aplicabilitate / de producere de efecte a Regulamentului“.
 
Hotărârea 2016/2021 a fost pronunțată în dosarul 7946/118/2021 a Tribunalului Constanța, cauză în care SC Gambino & Lyra SRL, SC Viperoom Express și SC Viperoom Pub SRL, reprezentate de avocat Mirela Doicescu, au solicitat suspendarea executării HCL 294/31.08.2021.
 
Solicitărilor inițiale s-au alăturat și Hacer & Yasemin SRL, Cabinet de avocat Cristina Laura Andrei, Cabinet de avocat Carpov Oana Mădălina, Unal Co SRL, Lolamola SRL, 77& Madison ADK SRL, Bonton Beach SRL, Simple One SRL, Sicilia Bella SRL și Nutmih Product SRL.
 
Caz judecat în ziua închiderii zonei cu bariere
 
Cazul s-a judecat, în primă instanță, la data de 15 noiembrie 2021, adică în ziua în care a intrat în vigoare noul Regulament pentru Peninsula Constanța, iar zona a fost închisă cu bariere.
 
Mai exact, judecătorii au precizat în Hotărârea nr. 2016/2021 că „Tribunalul constată, în acord parțial inclusiv cu poziția reclamanților/intervenienților accesorii, că unele soluții reglementare adoptate de pârât - exempli gratia nepermiterea circulației vehiculelor care efectuează servicii tip taxi sau ride-sharing, permiterea accesului unui singur autovehicul pentru fiecare unitate locativă pentru persoanele fizice, aprovizionarea exclusiv într-un interval orar nocturn etc.-, deși se circumscriu în mod indubitabil puterii de apreciere și sferei de oportunitate de care beneficiază autoritatea publică pentru identificarea și aplicarea unor soluții reglementare prin acțiunea administrativă adoptată pot face obiectul unor reevaluări și reindividualizări proporționale inclusiv în perioada de aplicabilitate/de producere de efecte a Regulamentului, în condiții de cooperare loială și solidară între autoritatea publică și destinatarii acțiunii administrative“.
 
De asemenea, în ce privește temerile pe care și le-au exprimat agenții economici ce au deschis procesul în legătură cu eventuala pierdere a clienților prin limitarea accesului în zonă, magistrații au arătat că „reclamanții/intervenienții persoane juridice nu s-au raportat niciun moment la oportunitatea creată de reglementarea contestată care poate fi convertită chiar într-un beneficiu comercial“.
 
Facem precizarea că Hotărârea nr. 2016/2021 a Tribunalului Constanța a fost deja atacată în recurs de către cele trei societăți care au introdus acțiunea pentru suspendare.
 
În această situație, dosarul va fi trimis pe rolul Curții de Apel Constanța, instanță care va avea ultimul cuvânt în cauză.
 
Între timp, un al doilea dosar în care s-a solicitat suspendarea aplicării regulamentului va fi analizat de Tribunalul Constanța la data de 13 decembrie 2021.
 
Totodată, odată cu montarea barierelor și punere în aplicare a regulamentului, noi situații imposibile au fost semnalate și aduse la cunoștința presei și a opiniei publice de către locuitorii din zonă, majoritatea fiind nemulțumiți de închiderea perimetrului cu bariere.
 
Întreaga hotărâre a instanței de judecată poate fi consultată în Secțiunea Document.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Avem un nou Regulament pentru Peninsula Constanța! A fost elaborat de avocatul Ionel Hașotti (DOCUMENT)
 
Constănțeanul supărat. Poveste de groază din Peninsulă. Femeia vorbește despre cum a fost însoțită prin întuneric de un necunoscut … „avea în mână un obiect ca un baston”
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii