Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:49 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce nu merge la închisoare individul care a agresat sexual o fetiţă într-un microbuz închiriat de grădiniţă „Copila dormea. Inculpatul trebuie să reflecteze asupra propriului comportament“

ro

20 Dec, 2019 00:00 1580 Marime text

Curtea de Apel Constanţa a decis, miercuri, condamnarea definitivă a unui bărbat la doi ani şi nouă luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de agresiune sexuală. Procurorii spun că victima individului este o fetiţă în vârstă de cinci ani. Cu toate acestea, inculpatul nu va face nicio zi de închisoare.
 

Explicaţia judecătorilor

 
Magistraţii Judecătoriei Constanţa au avut în vedere la individualizarea pedepsei, conform motivării, „faptul că activitatea infracţională a inculpatului a fost una de scurtă durată, 5-6 secunde iar persoana vătămată nu cunoaşte ceea ce i s-a întâmplat întrucât dormea. Aceste aspecte, spun judecătorii, diminuează din gravitatea faptei şi din acest motiv judecătorii au decis orientarea către o pedeapsă în regim neprivativ de libertate.
 

Daune morale, mărite de la 500 la 5.000 de lei

 
Trebuie precizat faptul că individul a stat în stare de arest preventiv în perioada 28 mai – 11 iulie. Nu este de trecut cu vederea faptul că Judecătoria Constanţa a decis în primă instanţă ca inculpatul să achite familiei victimei suma de 500 lei către partea civilă, cu titlu de daune morale. Cu privire la acest aspect, Curtea de Apel Constanţa a mărit suma daunelor morale de la 500 la 5000 de lei, decizia fiind una definitivă.
 

Excursie blestemată

 
În rechizitoriul 4983/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, procurorii arată că fapta a avut loc aproape de jumătatea lunii mai, într-un microbuz închiriat de o grădiniţă din Constanţa, cu ocazia unei excursii. Concret, inculpatul este acuzat că, profitând de vulnerabilitatea victimei, datorată vârstei fragede şi de imposibilitatea acesteia de a se apăra din cauza faptului că dormea, i-ar fi introdus mâna dreaptă în interiorul pantalonilor şi a mişcat-o preţ de aproximativ 5-6 secunde în dreptul organului genital al minorei. Mai menţionăm că inculpatul se afla în acel microbuz deoarece făcea parte dintr-un grup restrâns de adulţi care supraveghea copiii.
 

Copila dormea

 
Detaliat, la individualizarea pedepsei, Judecătoria Constanţa (în primă instanţă) a avut în vedere următoarele:
 
„Împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, relevate la analiza situaţiei de fapt: este avut în vedere şi faptul că activitatea infracţională a inculpatului a fost una de scurtă durată, 5-6 secunde iar persoana vătămată nu cunoaşte ceea ce i s-a întâmplat întrucât dormea, aspecte care diminuează din gravitatea faptei şi vor orienta instanţa către aplicarea unei pedepse în regim neprivativ de libertate. Natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului: Inculpatul se află la primul conflict cu legea penală. Conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal: inculpatul a recunoscut şi regretat săvârşirea faptei pe tot parcursul procesului penal. Nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială: inculpatul este necăsătorit, studii medii, strungar“, potrivit motivării.
 

Minim special

 
„Fiind dovedită existenţa faptei, elementele constitutive ale infracţiunii  precum şi săvârşirea acesteia de către inculpat, instanţa urmează să antreneze răspunderea penală a acestuia, apreciind că scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins prin aplicarea unei pedepse orientată spre minimul special prevăzut de lege, astfel cum a fost redus prin aplic. art. 396 alin. 10 C.p.p., urmând a fi stabilită  pedeapsa de 2 ani şi 9 luni închisoare“.
 

„Inculpatul să reflecteze asupra propriului comportament“

 
„Având în vedere persoana inculpatului, conduita avută anterior cât şi ulterior săvârşirii infracţiunii, circumstanţele personale pozitive ale acestuia precum şi atitudinea procesuală de recunoaştere manifestată pe tot parcursul procesului penal, constatând ca fiind îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de art. 91 C.pen., instanţa apreciază că scopul şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de exemplaritate şi de reeducare ale pedepse, în sensul respectului datorat valorilor sociale ocrotite de lege, poate avea loc si fără privare de libertate, dând posibilitatea inculpatului sa reflecteze asupra propriului comportament raportat la relaţiile sociale pe care a înţeles să le încalce prin săvârsirea infractiunii, astfel că va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi va stabili un termen de supraveghere, conform dispoziţiilor art. 92 alin. 1 C. Pen“, potrivit motivării.
 
Sursa text: rolii.ro
 
Citeşte şi:
 
Constanţa. O fetiţă a fost agresată sexual într-un microbuz închiriat de grădiniţă. Supraveghetorul, condamnat

Calvarul unei familii din Constanţa, în instanţă
Opt ani de închisoare pentru violenţă în familie, distrugere şi agresiune sexuală


Eroina de la şcoală!
O copilă şi-a salvat de la nenorocire două colege de clasă! Povestea completă din sala de judecată


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii