Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:12 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daune de peste un sfert de milion de euro Tragedie rutieră la Lumina! O tânără de 20 a murit! Ce pedeapsă a primit șoferul

ro

23 Nov, 2021 00:00 3580 Marime text

 
  • Fiind audiat în calitate de suspect, șoferul din Opel – acuzat de producerea tragediei - a arătat faptul că își menține declarația formulată inițial cu precizarea că își recunoaște vinovăția în producerea accidentului arătându-și regretul pentru decesul logodnicei fiului său.
 
  • Prima instanță a hotărât condamnarea inculpatului la închisoare cu suspendare și a decis acordarea sumei de aproximativ 280.000 de euro, daune morale.
 
 
Magistrații de la Judecătoria au decis condamnarea în primă instanță a unui conducător acuzat de producerea unui grav accident rutier înregistrat la finele lunii februarie 2019, pe DN 22, în localitatea Lumina, la intersecția cu DJ 226.  Din păcate, în urma accidentului o tânără, de 20 de ani, a decedat.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
 
În fapt, s-a reținut că la data de 27.02.2019, în jurul orelor 17:52, inculpatul, în timp ce conducea autoturismul marca Opel, pe DN 22, în localitatea Lumina, la intersecția cu DJ 226, a pătruns pe sensul opus prin virare stânga fără a acorda prioritate și a intrat în coliziune cu autoturismul marca Ford, condus în mod regulamentar pe drumul prioritar, cauzând astfel, decesul unei victime (o tânără de 20 de ani).
 
A recunoscut tot
 
La termenul de judecată din data de 11 mai 2021, instanța a admis cererea inculpatului de judecare a cauzei în procedură simplificată, acesta recunoscând infracțiunea reținută în sarcina sa prin actul de inculpare, solicitând judecarea sa numai în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale.
 
Permis de conducere din 2014
 
Cu ocazia efectuării cercetării locului faptei, organele de politie au constatat că segmentul de drum pe care s-a produs accidentul rutier este confecționat din asfalt, în aliniament, fără declivități în panta sau în rampă, uscat. La fata locului au fost identificate autoturismele implicate în accidentul rutier, respectiv autoturismul marca Opel, și conducătorul acestuia, posesor a permisului de conducere valabil pentru categoria B de vehicule cu vechime din anul 2014, care, a fost testat cu aparatul etilotest la ora 18:17, rezultatul fiind negativ si autoturismul marca Ford, și conducătorul acestuia, posesor al permisului de conducere valabil pentru categoria B de vehicule cu vechime din anul 2017, care, a fost testat cu aparatul etilotest la ora 18:17, rezultatul fiind negativ, acesta fiind vătămat în urma accidentului rutier si transportat la unitatea spitalicească pentru îngrijiri medicale.
 
La data de 08 martie 2019, victima a decedat la Spitalul Județean Constanța.
 
Fiind audiat în calitate de suspect, șoferul din Opel a arătat faptul că își menține declarația formulată inițial cu precizarea că își recunoaște vinovăția în producerea accidentului arătându-și regretul pentru decesul logodnicei fiului său.
 
Mașinile corespundeau circulatiei pe drumurile publice
 
Autoturismele implicate în accident au fost suspuse verificarii tehnice efectuate de experti tehnici, concluzia fiind ca acestea corespundeau circulatiei pe drumurile publice înainte de producerea accidentului.
 
Conform concluziilor raportului de expertiză tehnică auto a rezultat că, drept cauză a producerii accidentului a fost pătrunderea pe sensul opus a autoturismului marca Opel condus de catre inculpat.
 
Starea de pericol
 
Starea de pericol a fost generată de către inculpat, în momentul în care a virat stânga și pătruns pe sensul opus fără a se asigura. Posibilitatea reală de a evita producerea accidentului i-a aparținut inculpatului dacă se asigura înainte de a efectua virajul la stânga.
 
Fișa de antecedente penale aflate la dosarul cauzei ilustrează că inculpatul se află la primul conflict cu legea penală, fiind infractor primar.
 
Nivelul de gravitate, între mic și mediu
 
În ceea ce privește nivelul de gravitate a faptei săvârșite, având în vedere că inculpatul nu se afla sub influența băuturilor alcoolice, precum și faptul că vehiculul condus de acesta corespundea din punct de vedere tehnic, Judecătoria Constanța l-a evaluat ca fiind situat între mic și mediu, acest aspect urmând a fi avut în vedere la individualizarea pedepsei ce va fi stabilită pentru inculpat.
 
Pedeapsă orientată către nivelul minim
 
Ținând seama de persoana sa (vârsta și gradul de educație, de faptul că este integrat social, precum și de atitudinea procesuală), Judecătoria Constanța a apreciat că pentru realizarea scopului educativ preventiv al pedepsei și reinserției sociale a inculpatului, se poate aplica o pedeapsă orientată către nivelul minim prevăzut de textul incriminator.
 
Cu suspendare
 
Reținând că fapta inculpatului întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de ucidere din culpă, instanța, în procesul de individualizare a pedepsei se va orienta către pedeapsa închisorii, ce urmează a fi suspendată sub supraveghere, având în vedere lipsa antecedentelor penale ale inculpatului, cât și necesitatea verificării stricte a conduitei inculpatului pentru a se obține scopul urmărit prin aplicarea pedepsei, respectiv acela de prevenire a săvârșirii de noi infracțiuni și de corectare a conduitei sale.
 
280.000 de euro, daune morale
 
Prin urmare, Judecătoria Constanța l-a condamnat pe inculpat la pedeapsa de un an și șase luni închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
 
De asemenea, Judecătoria a admis în parte acţiunile civile exercitate de părţile civile și a dispus acordarea sumei de aproximativ 280.000 de euro, daune morale.
 
Decizia primei instanțe a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Primul termen în apel a fost stabilit pentru februarie 2022.
 
Sursa text: rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Accident transmis live pe Facebook
S-a motivat cea mai mare condamnare pentru ucidere din culpă aplicată vreodată în Dobrogea!

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii