Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Culmea Justiţiei la Constanţa! DNA acuză - dosar „aranjat“ chiar în sediul Tribunalului penal (document)

ro

10 May, 2017 00:00 4690 Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Adrian Avram, avocat în cadrul Baroului Constanţa, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de favorizarea făptuitorului.
 
Conform actului de sesizare a instanţei, „prin rechizitoriul nr. (...)/2016 din data de 25 mai 2016 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, s-a dispus trimiterea în judecată a numitului Dimoftache Răzvan pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă (…) şi a numitului Balaican Vasile pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (…)“.
 
„S-a reţinut, prin acest rechizitoriu, că, la datele de 10.02.2012 şi 5.03.2012, inculpatul Balaican Vasile a primit de la inculpatul Dimoftache Răzvan suma totală convenită anterior de 500 de euro, în două tranşe de 200 de euro şi, respectiv, de 300 de euro, pentru a-şi trafica influenţa pe lângă procurorul de caz din dosarul nr. (...)/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă, dosar în care inculpatul Dimoftache Răzvan era cercetat pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 86, alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002, promiţându-i acestuia din urmă că îl va influenţa pe procurorul de caz în scopul dispunerii faţă de el a unei soluţii favorabile“, potrivit rechizitoriului.
 
„Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Constanţa cu nr. (...)/2016 şi se află în prezent în faza de judecată în primă instanţă. Atât în faza de urmărire penală, cât şi în timpul judecăţii, numitul Balaican Vasile a fost asistat de avocatul Avram Adrian, în calitate de apărător ales. Acesta, inculpat în prezenta cauză, este avocat definitiv în cadrul Baroului Constanţa, fiind înscris la data de 1 septembrie 2002.
 
La data de 7 decembrie 2016, cu prilejul unui termen de judecată fixat de Tribunalul Constanţa în dosarul nr (...)/2016, ce are ca obiect fapte de evaziune fiscală săvârşite de Dimoftache Răzvan, (...) a fost abordat de inculpatul Avram Adrian, care i-a propus o înţelegere frauduloasă, de natură a determina pronunţarea unei soluţii favorabile ambilor inculpaţi. Astfel, inculpatul i-a propus (...) să-şi schimbe declaraţiile în sensul de a declara în instanţă că suma de 500 de euro remisă fostului magistrat procuror Balaican Vasile nu reprezenta preţul traficării influenţei, ci un împrumut anterior.
 
În opinia inculpatului Avram Adrian, în condiţiile în care ambii inculpaţi ar fi declarat că suma remisă reprezintă un împrumut restituit, se puteau obţine soluţii de achitare. Această precizare a fost făcută după ce inculpatul Avram Adrian, practician al dreptului, i-a spus (...) Dimoftache Răzvan că a studiat dosarul şi prevede că se va ajunge la condamnări. De asemenea, inculpatul Avram Adrian a precizat expres că este necesar ca ambii inculpaţi, Dimoftache Răzvan şi Balaican Vasile, să îşi însuşească teza mincinoasă a împrumutului. Discuţia a avut loc pe scările aferente intrării, dinspre strada Traian, în clădirea în care funcţionează Tribunalul Constanţa - Secţia Penală. (...) Din partea finală a dialogului rezultă că (...) şi inculpatul au convenit să analizeze şi să rediscute ipoteza propusă de acesta din urmă. (...)“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.
 
Procurorii DNA au mai menţionat în rechizitoriul cauzei că, „(...), aflându-se împreună cu soţul său la intrarea în sediul instanţei, l-a observat pe avocatul Avram Adrian (pe care îl cunoştea de mai mulţi ani, în contextul altor proceduri judiciare) cum s-a apropiat, a salutat, apoi i-a spus lui Dimoftache Răzvan că vrea să discute cu el. La foarte scurt timp, (...) şi Dimoftache Răzvan au intrat în clădire. La revenirea inculpatului Avram Adrian, (...) a intrat în sala de judecată, iar soţul ei a rămas pe holul instituţiei pentru a purta discuţia solicitată. (...), reîntâlnindu-l după câteva minute pe soţul său, a aflat de la acesta că Avram Adrian i-a propus o înţelegere frauduloasă, solicitându-i să mintă că banii daţi lui Balaican Vasile au reprezentat restituirea unui împrumut. (...)“
 
„Pe baza actelor de urmărire penală efectuate pe durata anchetei penale, nu s-a probat că inculpatul Avram Adrian a acţionat la solicitarea numitului Balaican Vasile. (...) Din conţinutul acestor discuţii, rezultă, fără urmă de îndoială, că inculpatul Avram Adrian era convins că remiterea de către Dimoftache Răzvan clientului său (Balaican Vasile) a sumei de 500 de euro avea caracter ilicit, banii reprezentând preţul traficării influenţei acestuia din urmă. Cu toate acestea, fiind preocupat de zădărnicirea aflării adevărului în dosarul nr. (...)/2016 al Curţii de Apel Constanţa, inculpatul a abordat o altă parte din acest proces penal, pe care nu o asista/reprezenta, şi i-a solicitat să îşi însuşească o apărare mincinoasă, de natură să le asigure inculpatului Balaican Vasile, în principal, dar şi (...) Dimoftache Răzvan, o soluţie favorabilă.
 
Trebuie avut în vedere aspectul că inculpatul Balaican Vasile se află sub control judiciar încă din perioada urmăririi penale efectuate în dosarul nr. (...)/2016 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, una dintre obligaţiile impuse fiind aceea de a nu lua legătura cu Dimoftache Răzvan. Acest aspect a fost avut în vedere de inculpat cu prilejul discuţiilor cu (...), excluzând ipoteza unei întâlniri între Balaican Vasile şi Dimoftache Răzvan“, au conchis cei de la Anticorupţie.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de Procedură Penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii